Het Stadshuus van Lochem krijgt een nieuw gezicht
- Nieuws
- 21 november 2023
- LokaalLochem
LOCHEM - In het oude gemeentehuis van Lochem aan de markt kan men sinds 2015 terecht voor diverse sociaal culturele activiteiten. Met dit sociaal-culturele centrum wil het Stadshuus de binnenstad aantrekkelijker maken en bijdragen aan een vitale Lochemse samenleving. Echter kan het gebouw van het Stadshuus zelf ook wel wat aantrekkelijker. Zo kijkt men vrij donker op de entree en is het nog niet voor iedereen duidelijk wat zich binnen afspeelt. “Het gebouw nodigt niet echt uit om gezellig even binnen te stappen en we hebben te maken met een capaciteitsprobleem: er is meer vraag dan we aankunnen." Volgens het bestuur van het Stadshuus, bij monde van projectleider verbouwing Alice van Wechel is het tijd voor verandering.
Het vrijkomen van het voormalige gemeentehuis in 2015 bood een unieke kans om een sociaal-cultureel centrum voor de stad Lochem te realiseren. Een groep betrokken burgers zag de komst van een soort Kulturhuus als een geweldige aanwinst voor de stad, waar mensen samenkomen, cultuur kunnen beleven en allerlei activiteiten kunnen ontplooien. Echter, het gebouw dateert uit de jaren ’80 en door de jaren heen is er vrij weinig aan het gebouw veranderd. Zo voldoet de hellingbaan voor rolstoelgebruikers niet meer aan de huidige bouweisen en is het invaliden toilet verstopt in de kelder. De laatste jaren is het aantal activiteiten enorm gegroeid en is het niet meer mogelijk om alles te kunnen faciliteren. Bestuurslid Alice van Wechel is anderhalf jaar geleden bij het Stadshuus binnengekomen. Met haar naderende pensioen was ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Door haar werkzaamheden bij vele huisvestingsprojecten voor onder andere de landelijke politie werd ze al snel aangedragen als 'Chef Bouw’.
Verbouwing
Het doel van de verbouwing is uitbreiding door middel van het realiseren van een nieuwe zaal op de plek van de huidige entree. De entree zelf komt midden op de markt met een nieuwe hellingbaan. De (openbare) toiletten in het gebouw worden aangepast aan de huidige eisen en er komt een invalidentoilet. En de huiskamer krijgt een make-over. Alice is samen met een architect en leveranciers in gesprek gegaan. De vergunning werd aangevraagd, goedgekeurd en op 13 november zijn de eerste stappen gezet in wat een verbouwing die ongeveer een half jaar zal duren.
Veranderingen
De entree zal dus verplaatst worden naar de voorzijde op de markt. Vanuit de huiskamer wil men openslaande deuren plaatsen die direct leiden naar een klein terrasje waar een kopje koffie genuttigd kan worden. De huiskamer zelf zal nieuw ingedeeld worden met een nieuwe bar, een nieuwe vloer en deels nieuw meubilair. De voorzijde zal gebruikt worden als een soort inloopcafé en de achterzijde een plek waar men spelletjes kan doen in een wat meer besloten deel. Op de plek van de oude entree wordt een compleet nieuwe zaal gebouwd van zo'n 70 vierkante meter. Dit moet een multifunctionele ruimte worden. Met deze uitbreiding is het voor het Stadshuus dadelijk mogelijk om nog meer evenementen en activiteiten te faciliteren en haar zichtbaarheid te vergroten.
Duurzaam
Samen met lokale ondernemers als Kreunen Bouw, installatiebedrijf Kimenai en Julia+, zal de verbouwing gerealiseerd worden. “Duurzaamheid is hierbij erg belangrijk voor ons”, aldus Alice te Wechel. De gehele verbouwing zal om en nabij een half miljoen gaan kosten. Om dit te financieren is een subsidie ontvangen met daarbij flink wat duurzaamheidseisen. Zo is er overal gezocht naar duurzame oplossingen. De kozijnen die aan de voorzijde verwijderd worden, zullen bijvoorbeeld weer hergebruikt worden in de nieuwe zaal. De materialen die Julia+ levert, voldoen volledig aan de (strenge) duurzaamheidscriteria en zijn deels gerecycled materiaal. Het meubilair is deels secondlife.
Samen met vele vrijwilligers wordt de komende maanden nog hard gewerkt om rond 1 april 2024 weer een vernieuwd en fris Stadshuus op te leveren. Hierdoor hopen ze straks nog meer de huiskamer te zijn voor alle Lochemers.