Amy en Qinn deden mee aan Kunstbende met hun theaterstuk ‘Worden kleine meisjes wel groot?’

Amy en Qinn deden mee aan Kunstbende met hun theaterstuk ‘Worden kleine meisjes wel groot?’

Afgelopen september deden Amy en Qinn mee aan het Kunstbende Young Creators Festival 2023. Amy komt uit Eefde en is vriendin en klasgenoot van Qinn, die uit Oldenzaal komt. Samen gaven ze zich op voor de deelname na het lezen van een flyer op school. Beide meiden zitten in het examenjaar op de Vrijeschool in Zutphen.

Dit is de tweede keer dat Amy en Qinn mee hebben gedaan aan de wedstrijd in de provincie Gelderland. Vorig jaar werden ze nog derde, en dit jaar mochten ze de eerste prijs in ontvangst nemen. Hiermee waren ze ook direct gekwalificeerd voor het landelijke Kunstbende Young Creators Festival, dat plaatsvond afgelopen september. Met hun voorstelling, getiteld ‘Worden kleine meisjes wel groot?’, behaalde ze de derde prijs in de categorie Theater.

Deelname

De beide meiden halen veel plezier uit het theater. Qinn volgde al langer theaterlessen en schrijft ook graag eigen stukken. Samen met Amy schreef ze het winnende stuk. Nu ze in het examenjaar zitten, kijken de meiden veel naar de toekomst. Daarbij blikken ze ook terug op een tijd waarin alles toch meer zorgeloos was. “We missen soms de tijd van vroeger, waarin we ons nergens zorgen hoefden te maken.” Aldus Qinn. “We zijn nu veel aan het kijken naar wat er allemaal op ons af gaat komen en daar haalden wij onze inspiratie uit.” Vult Amy aan. ‘Worden kleine meisjes wel groot' komt dus vooral neer op de vraag ‘wie ben ik?’. Het theaterstuk duurde vijf minuten en hebben ze in dichtvorm geschreven.

Kunstbende

Iedereen met een talent voor kunst kan zich aanmelden. Er zijn negen verschillende categorieën, waarbij de Qinn en Amy dus meededen met theater. In de provinciale wedstrijd deden ongeveer tien deelnemers mee. Bij de landelijke wedstrijd namen ze het op tegen elf anderen, vanuit elke provincie gaat de winnaar door.

Ervaring

Het was een geweldige ervaring voor de beide meiden. “Je ziet zoveel talent om je heen, daar kun je veel inspiratie uit halen en jezelf verder ontwikkelen.” “Je ontmoet veel nieuwe mensen, krijgt feedback terug op je act. Gewoon de hele sfeer en energie die daar hangt, is geweldig." Qinn en Amy hebben zelf hun act opgevoerd voor de jury en publiek. Als feedback van de jury kregen ze mee dat hun belichting van de spots beter kon. “We hadden geen generale repetitie, en konden dus niet vooraf oefenen op het podium. We stonden daardoor niet goed in de spots.” 

 | Kunstbende

Ambassadeur

De meiden zijn gevraagd om ambassadeur te worden voor Kunstbende Gelderland. Ze gaan nu af en toe naar theater weekenden en workshops. “Door onze deelname zijn we ook al gevraagd voor een paar optredens." Qinn wil graag verder in de theaterwereld en is van plan om later auditie te doen voor de toneelschool. Amy wil in haar vrije tijd zeker verder met theater, maar heeft haar zinnen gezet op een baan als dierenarts.

De meiden kijken terug op een hele fijne ervaring. Hun deelname en het optreden hebben ze met veel plezier gedaan en kijken uit naar wat er allemaal nog gaat komen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.