Insecten eten op de kermis in Laren

Insecten eten op de kermis in Laren

Traditioneel konden de mensen op maandag 4 september genieten van het Anjagersontbijt op de Larense Kermis. Wat begon als een grapje vorig jaar op hetzelfde ontbijt tussen Frank Eggink en de Anjagerscommissie, werd dit jaar werkelijkheid. De kermisgasten konden namelijk naast een eitje, of een krentenbol ook genieten van een saucijzenbroodje. Maar dan wel eentje van meelwormen en krekels. 

“Vorig jaar zat ik aan het ontbijt op de kermis en maakte met een paar leden van de Aanjagerscommissie de grap om een keer insecten te serveren op het ontbijt.” Veel meer aandacht dan een grapje gaf Frank het niet, tot hij twee weken voor de kermis werd gebeld door de commissie om het toch echt te gaan realiseren. 350 saucijzenbroodjes zijn er uitgedeeld tijdens het ontbijt. Bij iedereen vertelde Frank er duidelijk bij wat het verhaal was achter het speciale product dat ze zouden gaan eten. De reacties waren erg positief. “Tuurlijk zijn er ook mensen die op voorhand het niet willen eten en dat is natuurlijk ook prima, maar de mensen die het geprobeerd hebben waren allemaal positief over de smaak.” Dat alle saucijzenbroodjes snel op waren is natuurlijk ook een goed teken.

Anjagers genieten van hun ontbijt op de maandagochtend | Be Frank Foods
Anjagers genieten van hun ontbijt op de maandagochtend

Frank Eggink woont en werkt inmiddels al geruime tijd in Zwolle, maar komt van oorsprong uit Laren en heeft daar nog veel vrienden en bekenden wonen. Zo komt hij dan ook elk jaar trouw naar Laren voor de bekende Kermis en feesten. Drie jaar geleden nam hij een onderneming in de eetbare insectensector over. Frank had al twee bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie, een consultancy tak, waarin hij ondernemers binnen de foodindustrie ondersteunt. En een tak voor innovaties. Vanuit zijn werk als consultant, werd hij door twee jonge ondernemers ingehuurd die met wat vragen zaten over hun onderneming. Toen zij enige tijd later aan gaven te willen stoppen, was het Frank die wel toekomst zag in dit concept en zette de onderneming voort als Be Frank Foods.

De laatste jaren is voeding van insecten steeds bekender geworden en op positieve manier in het nieuws geweest. Zo zou het een product voor de toekomst zijn en een goed alternatief voor vleesproducten of plantaardig eiwit. “Het is zeker in opkomst.” Frank staat veel met zijn foodtruck op foodfestivals en ook via de webshop zit er een goede doorloop in de verkoop van zijn producten. Je moet overigens niet verwachten dat je hele insecten op je bord krijgt als je wat besteld bij Frank. “Ik probeer mij ervoor in te zetten dat ondernemers producten serveren waarbij niet het gehele insect zichtbaar is." Mensen hebben een bepaald idee bij het eten van insecten en om de drempel te verlagen maken we alleen maar herkenbare voedingsmiddelen. Zo kun je bij Frank genieten van een burger van meelworm en krekel. Verder zijn er bitterballen, gehaktballen, pulled hopper(sprinkhaan) en natuurlijk de saucijzenbroodjes. Maar ook bakproducten als pannenkoekenmeel, van meelwormen en eiwitshakes voor de sporters zijn producten die je op de site van Frank kan bestellen.

 | Be Frank Foods

Little Giants

Frank verwacht wel dat binnen nu en vijf jaar het wat gewoner zal zijn om insecten te eten in plaats van bijvoorbeeld vlees. Het is namelijk een erg duurzaam en gezond product. Insecten zijn zeer eiwitrijk en bevatten vezels, vitaminen, mineralen, ijzers en chitine, een gezonde olie. In het begin noemde Frank de beestjes ook de ‘Little Giants’ omdat ze zoveel voedingsstoffen bevatten in de kleine beestjes. Verschil in smaak tussen de insecten zit er zeker. Frank heeft zelf geen persoonlijk favoriet, maar omschrijft de meelworm als wat zoetig. Tijdens de kweek krijgen ze wortel gevoerd en dat proef je. Krekels smaken dan weer wat bitterder en sprinkhanen, mede door het gras wat ze eten, ruiken wat naar hooi. 

Momenteel staat Frank regelmatig op foodfestivals in heel Nederland en maakt hij promotie om het product meer onder de aandacht te krijgen en om te laten zien waar hij mee bezig is. Daarnaast groeit de interesse vanuit de foodservice. Er zijn inmiddels enkele cateraars die met regelmaat producten afnemen. Het doel is om de komende jaren het product beter op de markt te krijgen en het zou uiteindelijk mooi zijn dat het straks ook bij een andere voedselverwerker meegenomen wordt in de productie. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.