Afspiegeling van de maatschappij als kern voor nieuw woon-zorgproject in Laren

Afspiegeling van de maatschappij als kern voor nieuw woon-zorgproject in Laren

Aan de Ooldselaan in Laren krijgt binnenkort een bijzonder woon-zorgproject vorm. Ronnie en Jeanette Degen hebben het initiatief genomen om op hun erf, waar nu nog hun boerderij staat, een gemeenschap te creëren waarin zorgbehoevende ouderen en jongeren met een zorgindicatie samenleven en elkaar ondersteunen.

De aanleiding voor het project is persoonlijk. Hun 16-jarige zoon Levi zit in een rolstoel vanwege een aangeboren beperking. Net als veel leeftijdsgenoten denkt hij na over zijn toekomst en de mogelijkheid om zelfstandig te wonen. Tijdens haar onderzoek ontdekte Jeanette dat geschikte woonvormen in de nabije omgeving schaars zijn. “De dichtstbijzijnde optie bevindt zich in Drenthe," vertelt Ronnie. Dit bracht het echtpaar op het idee om zelf een woon-zorgcomplex te realiseren. “We hadden de boerderij aan de Ooldselaan al aangekocht, dus de ruimte is er,” aldus Ronnie.

Samenwerking met experts

Hoewel Ronnie en Jeanette ervaren ondernemers zijn, beseften ze dat ze specialistische kennis nodig hadden voor dit project. Via een zorgontwikkelaar, die samen met een architect een soortgelijk project elders in het land opzette, ontstond een concreet plan: Project Ooldselaan. De zorgontwikkelaar helpt hen achter de schermen met de nodige regelgeving en wetten. Verschillende zorgorganisatie werden benaderd voor de realisatie van het project. Uiteindelijk werd Zorgorganisatie Marga Klompé, al actief in Laren, als partner gevonden. “Ze omarmden het plan direct,” vertelt Ronnie.

Het plan omvat 51 appartementen waarvan 21 woningen voor mensen met een zorgvraag. De woningen worden sociale huurwoningen in het lage, midden- en hogere segment, allemaal binnen de marktwaarde. Ronnie benadrukt: “Het moet een afspiegeling zijn van de maatschappij.” De gemeenschap moet een plek worden waar bewoners, jong en oud, elkaar ondersteunen. Het project speelt ook in op de groeiende behoefte aan woonvormen die de kloof dichten tussen zelfstandig wonen en een verpleeghuis. “Iedereen is welkom, mits je iets bijdraagt aan de gemeenschap,” zegt Ronnie. Noaberschap vormt de kern van het project.

“Mensen zullen in de toekomst meer voor elkaar moeten betekenen,” vervolgt hij. “De zorg verandert en het huidige systeem zal niet houdbaar blijven.” Zoon Levi is enthousiast en ziet zichzelf hier in de toekomst wonen.

Duurzame ontwikkeling en positieve reacties

De medische zorg in het complex wordt verzorgd door een zorgcoach op locatie vanuit Marga Klompé. Ronnie en Jeanette willen actief betrokken blijven en toezien op de diversiteit binnen de gemeenschap. Hoewel ze dit project met een ondernemersmentaliteit aanpakken, is het ook een persoonlijke missie. “Zoiets hebben we nog nooit gedaan, maar juist daarom denk ik dat we het kunnen,” zegt Ronnie.

Het plan is inmiddels gepresenteerd aan het college van Lochem, dat positief reageerde. Tijdens een informatieavond voor omwonenden werd het idee zelfs met applaus ontvangen. “Volgens een aanwezige ambtenaar komt zoiets niet vaak voor,” zegt Ronnie trots.

In het najaar start de sloop van de bestaande gebouwen, op een duurzame wijze. Materialen worden hergebruikt: stenen worden verwerkt in nieuwe paden en hout krijgt een tweede leven in andere schuren. De planning is ambitieus, maar de hoop is om in 2027 het project te realiseren en een unieke, inclusieve gemeenschap in Laren te laten ontstaan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.