Wonen als een vorstin in de Cloese

Wonen als een vorstin in de Cloese

Ten oosten van de stad Lochem, aan de rivier de Berkel staat Kasteel de Cloese. Het kasteel werd in 1520 gebouwd door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim. Vroeger was dit huis een havezate, oftewel een grote boerderij met land. De huidige aanblik heeft het kasteel met name te danken aan de ingrijpende verbouwing in 1886 onder leiding van de Haagse architect Nicolaas Molenaar sr. Deze architect heeft meer gebouwen op zijn naam staan in Lochem, zoals Villa De Koppel en Woonhuis Boekhorst.  

In het huis heeft destijds de bekende schilderes Jeanne Bieruma Oosting gewoond. Jeanne heeft ook meerdere schilderijen gemaakt van de Cloese. Vorig jaar was er nog een tentoonstelling in Museum Staal in Almen. Later in de jaren 1990 deed de Cloese dienst als politieschool met schoolgebouwen aan de zij- en achterkanten van het kasteel. Hierna werd besloten om duurzame appartementen te ontwikkelen.

Wonen in een Kasteel de Cloese

Sinds juni dit jaar zijn alle zes appartementen in Kasteel de Cloese bewoond. Na de eigenaar van het kasteel zelf, was het Jikkie van Giessen die als eerste in een van de appartementen is gaan wonen. Begin 2020 zag Jikkie een advertentie van Thoma Post makelaars toen ze bij de tandarts was. Door omstandigheden duurde het even voordat Jikkie op 29 december 2020 het appartement ook daadwerkelijk gekocht had. Uiteindelijk was in juni 2021 het appartement helemaal klaar.

Jikkie en haar man woonden al eerder in monumentale gebouwen in plaatsen als Amsterdam en Veere. Het was destijds een bewuste keuze om in de Achterhoek te komen wonen, vanwege de ziekte van haar man. Het voordeel van dit appartement is, dat alles gelijkvloers was en het casco werd opgeleverd. De invulling van het appartement stond dus nog helemaal vrij. “Bepaalde kenmerken van het kasteel zijn nog altijd zichtbaar, zoals de hele mooie schouw van het kasteel en de zolder en de kap zijn nog origineel."

Jikkie werkt als vrijwilliger bij Radio Ideaal, als politiek verslaggever op woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur. Ze is erg gecharmeerd van Lochem. Met een theater, Bridgeclub en voor haar heel belangrijk de aanwezigheid van een station. “Lochem heeft veel te bieden. Het voelt aan als stad, maar wel met het gevoel van vroeger, waar mensen elkaar nog gewoon gedag zeggen.” 

Op maar vijf minuten afstand woont Jikkie als een ‘vorstin’ in haar kasteel. Aan alle zijden heeft ze een prachtig uitzicht over onder andere de Berkel, en kijkt ze via de voorzijde uit op de Lochemse Berg.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.