Politiek wil regenboogkleuren in Lochem
Het regenboogzebrapad in Bonn (Duitsland).

Politiek wil regenboogkleuren in Lochem

Er gaat in Lochem een regenboogpad aangelegd worden. Of het een zebrapad gaat worden - zoals LochemGroen! graag wilde - is nog wel de vraag. Maar duidelijk is dat de LHBTI+-gemeenschap gesteund gaat worden op deze manier.

Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring startten een petitie in Zutphen, om daar een regenboogzebrapad te krijgen. Calle Janssen van LochemGroen! volgde de ontwikkelingen en vond dit ook een goed idee voor Lochem. Daarom diende hij een motie in, die unaniem aangenomen is.

Eerste in de Achterhoek

Hij vertelde de gemeenteraad dat hij vindt dat in Lochem iedereen zich welkom moet voelen. Zijn voorstel werd gesteund door D66, GroenLinks, PvdA, Gemeentebelangen Lochem en het CDA. Van alle aanwezige raadsleden stemde niemand tegen. Ook Meedenken met Lochem (MmL) niet, terwijl ze wel wat kritiek hadden. Veel gemeenten in Nederland, waaronder Arnhem en Apeldoorn, hebben al zo'n pad. In de Achterhoek is nog geen officiële te vinden. 

Wel is veiligheid een issue, volgens wethouder Wendy Goodin. Ze meent dat de verf de klinkers glad maakt. Calle Janssen vindt dat de gemeente zich daarmee er te gemakkelijk vanaf maakt. Sprikkelman vindt dat ook. "In heel veel gemeenten kan het wel, waarom in Lochem dan niet? Maar goed: als ze in Lochem liever kleuren aanbrengen in het winkelcentrum vindt ik dat helemaal prima. Het statement wordt er niet anders van."

Voor Coming-Outday 2024

Het plan is dat het pad er voor 11 oktober 2024 ligt, dan is het namelijk Coming-Outday. Sprikkelman: "Ik hoop dat we in Zutphen dat jaar ook een regenboogzebrapad mogen openen. Dit is een hele mooie eerste stap, op naar meer tolerantie in de Achterhoek."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.