SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Elektrisch rijden nog te duur? Koester jouw benzineauto

LOCHEM - Het lijkt bijna of dat elektrisch rijden verplicht is, zó onafgebroken vliegen de reclames voor 'het nieuwe rijden' je om de oren. Maar het prijskaartje dat eraan hangt is nog steeds bijzonder pittig, en laadpalen staan er nog lang niet genoeg. Daarom is het zaak jouw benzineauto te koesteren en goed te onderhouden totdat de prijzen voor een alternatief aantrekkelijker worden.

Onderhoud en APK

Het zal niet lang duren voordat de term 'benzineschaamte' gemeengoed wordt. Er kan van alles geroepen worden, maar zolang het nog niet voor iedereen betaalbaar is, blijf je begrijpelijkerwijs op benzine rijden. Een jaarlijkse beurt en de APK zorgen ervoor dat het oude beestje nog wel even mee kan. Wat ze bovendien niet in al die reclames vertellen, is dat zowel de infrastructuur als andere diensten nog lang niet op orde zijn om massaal elektrisch te gaan rijden. Monteurs moeten immers worden omgeschoold tot elektricien of IT-er en lang niet overal kunt je jouw nieuwe auto opladen. Denk maar zo: zolang er tankstations en APK-garages bestaan, kun je nog even vooruit. 

Eventueel verkopen of inruilen?

Je auto verkopen of inruilen kan ook nog steeds. Ook dan is het raadzaam om een extra APK te laten verrichten: dat drijft de verkoopprijs op. Er worden nog veel benzineauto's aangeboden. De beeldvorming wil dat deze binnenkort niet meer bestaan, maar dat is bij lange niet het geval. Neem de proef op de som en bekijk het aanbod. En ja, het duurt nog heel lang voordat er tweedehands auto’s aangeboden worden. Een andere gedachte die te binnen schiet: wat als ze straks weer iets nieuws verzinnen? Zo wordt er al jaren over een zelfrijdende auto gesproken. Een ietwat conservatieve houding kost je soms minder geld. 

Leasen of incidenteel huren is ook een optie

Mocht je zelf geen auto hebben maar er wel over denken, dan is leasen een optie. Deze wereld wordt steeds flexibeler. Zo kan er ook voor een enkele maand geleased worden. Heb je een auto nog minder vaak nodig, denk dan aan incidentele huur (bijvoorbeeld voor een vakantie) of de diverse car sharing-platformen die er zijn. 

Sociale druk en CO2 compenseren

Er wordt een soort sociale druk opgevoerd om iedereen zich in de schulden te laten steken voor een peperdure elektrische wagen. Nu is dat nog een min of meer elitaire aangelegenheid. Laat je geen schuldgevoel aanpraten, er zijn meer manieren om bij te dragen aan een beter milieu door middel van CO2-compensatie. Zoals minder vliegen of vegetariër worden. Er leiden meer wegen naar Rome. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.