Kinderen spelen op de (beweeg)vloer bij Graaf Jantje

Kinderen spelen op de (beweeg)vloer bij Graaf Jantje

Sinds november afgelopen jaar kunnen kinderen in Harfsen, Gorssel en Laren spelend bewegen op de beweegvloer bij Kinderopvang Graaf Jantje. Het doel is om de kinderen meer te laten bewegen in een tijd waarin steeds meer tijd achter een scherm wordt besteed. Middels een beamer worden spellen op de vloer geprojecteerd, waarbij kinderen op een spelende manier aan het bewegen zijn.

Fysieke activiteiten

Kinderen hebben behoefte aan fysieke activiteiten. En hoewel daarbij de kinderopvang geen gebrek aan is, zoals buiten spelen, schommelen, spelen in de ballenbak en voldoende spelletjes die zowel binnen als buiten georganiseerd worden, zagen ze ook dat er op motorisch vlak bij kinderen nog veel winst te behalen viel.  Om die reden, en het feit dat kinderen nog meer kunnen bewegen, hebben ze bij Graaf Jantje de Beweegvloer van Springlab aangeschaft. Deze Beweegvloer wordt om de paar maanden gewisseld van vestiging zodat het voor de kinderen interessant en leuk blijft. “Wanneer kinderen altijd toegang hebben tot een onderdeel, raken ze erop uitgekeken”, aldus Roy Venderbosch van Graaf Jantje.

 | LGLD

“Het licht komt uit het dak en dan moet je op de vloer bewegen”, zegt één van de kinderen die ons laat zien hoe de beweegvloer werkt.

Educatief

Naast bewegen heeft de Beweegvloer ook nog een ander mooi voordeel. Middels de 18 verschillende spellen worden de kinderen op een educatieve wijze voorbereid op het onderwijs. Ze leren bijvoorbeeld kleuren herkennen, kleine sommetjes oplossen of maken muziek door op verschillende instrumenten te springen. De educatieve spellen dragen bij aan een gezonde ontwikkeling voor kinderen. Zo worden zij op cognitief, motorisch en sociaal-emotioneel vlak gestimuleerd. De spellen variëren in de leeftijd van 1 tot 7 jaar. De beweegvloer is dan ook voornamelijk geschikt voor het KDV en de jongste BSO-kinderen.  

Bijzondere locatie

Voldoende bewegen vinden ze bij Graaf Jantje enorm belangrijk. Zo bieden alle vestigingen hiertoe tal van mogelijkheden. Zo is de BSO van Gorssel gevestigd in het bos bij de scouting. Hier worden regelmatig leuke activiteiten uitgevoerd. “Dit willen we in de toekomst zeker nog gaan uitbreiden, door de kinderen meer te leren over het bos en de natuur.” De BSO in Harfsen zit in het Dorpshuus Hoeflo. Daar hebben ze toegang tot de buitenspeelplaats en gymzaal. In Laren zit de BSO gevestigd in de sporthal van het dorp, de Braninkhal. Naast de mogelijkheid om binnen te bewegen, kunnen ze ook naar buiten op de grote speelplaats van de naastgelegen basisscholen.

Roy Venderbosch is nu ruim een jaar in dienst bij Graaf Jantje. “Mijn doel was om de opvang door te ontwikkelen en te kijken naar nieuwe mogelijkheden. De Beweegvloer is nog vrij uniek in de regio en een eerste stap, maar we willen hier als opvang nog meer in gaan ontwikkelen.” Zo zijn we nog met leuke plannen bezig.” Binnen de organisatie hebben ze bijvoorbeeld bij de BSO de afgelopen periode met verschillende lokale verenigingen samengewerkt om de kinderen meer aan het sporten en bewegen te krijgen. Tevens wordt in de vakanties een leuk programma samengesteld met verschillende activiteiten waarbij onder andere bewegen centraal staat. Graaf Jantje Kinderopvang is dus volop in beweging. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.