SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Wederom grote interesse vanuit energiewereld voor Lochem

LOCHEM - Inwoners van de Lochemse wijk Berkeloord hebben veel teweeg gebracht. Donderdag kijkt de internationale energiewereld opnieuw met belangstelling naar de gemeente Lochem.

Alliander organiseert het Waterstof Symposium in de Gudulakerk in Lochem. Burgemeester Van 't Erve heet namens de gemeente Lochem een groot gezelschap van betrokken bedrijven, wetenschappers, technici en adviseurs welkom.

Hoe het begon

Nog even terug naar hoe het allemaal begon. Nederland gaat geleidelijk van het aardgas af. Sommige inwoners van Berkeloord wilden bij wijze van proef hun eigen, monumentale huizen aansluiten op waterstofgas. Er liggen veel leidingen in de grond, waar het aardgas nu doorheen gaat. Netbeheerder Alliander, installatiebedrijven en LochemEnergie onderzoeken in Berkeloord of dit bestaande netwerk geschikt is voor waterstofgas. Eind vorig jaar werd het eerste huis in Berkeloord via het bestaande leidingnetwerk aangesloten op waterstofgas. Een wereldprimeur.

Voordat het zover was, werd er veel geoefend en geleerd. Onder meer in het 'waterstofhuis' in Apeldoorn. Wethouders Marja Eggink (Ruimtelijke Ontwikkeling) en Lex de Goede (Klimaat en Energie) bezochten met medewerkers van de gemeente dit zogenaamde Hydrogen Experience Centre. Dit 'woonhuis' is een demo- en opleidingsplek waar vakmensen leren, hoe ze het aardgasnetwerk in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof. Het opleidingscentrum en de demowoning zijn gebouwd in voorbereiding op de proef in Berkeloord.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.