Wethouder Sueters krijgt motie van afkeuring te verduren

Wethouder Sueters krijgt motie van afkeuring te verduren

ZUTPHEN - Dinsdagavond is er tegen Wethouder Rene Sueters een motie van afkeuring ingediend. Dit omdat Sueters, van Burgerbelang Zutphen Warnsveld, volgens D66, SP en BewustZW niet goed gehandeld heeft in dossier Kaardebol/DeKas. 9 raadsleden waren voor de motie, 18 tegen. "We betwijfelen of de wethouder het dossier aankan." zei Bert Jansen van BewustZW tijdens de raad. 

"Wij staan niet voor een sorry-democratie."
Nils Muller, SP

Niet tevreden
Volgende de partijen is in het debat rondom het vertrek van Driekant Buiten de gemeente geen betrouwbare partner geweest met een eenduidige boodschap. Ook zijn er tegenstrijdige afspraken gemaakt met verschillende partijen waarbij de rol die Sueters heeft gehad gedurende het proces onduidelijk is en tot slot vinden ze dat de beantwoording van ter zake gestelde vragen in de raad niet naar tevredenheid geweest zijn. "Wij staan niet soor sorry-democratie" aldus Nils Muller van de SP tijdens de raadsvergadering. 

"We verwachten dat het in de toekomst niet weer gebeurd. Daarom gaat de motie volgens ons een stap te ver."
Dorien Bogerd, Stadspartij

Mening
De partijen zijn van mening dat de wethouder zijn actieve informatieplicht richting de raad in meerdere gevallen niet is nagekomen, de raad de wethouder op zijn verantwoordelijkheden dient aan te spreken en de vertrouwensbasis van de raad in het functioneren van de verantwoordelijke wethouder hiermee is beschadigd. 

De Stadspartij liet weten een motie van afkeuring een beetje ver te vinden gaan: "We verwachten dat het in de toekomst niet weer gebeurd. Daarom gaat de motie volgens ons een stap te ver." zei Dorien Bogerd. 

Motie van afkeuring
Een motie van afkeuring is soort gelijk aan een motie van wantrouwen. Deze wordt ingediend wanneer het vertrouwen in een wethouder er niet meer is. Artikel 49 van de Gemeentewet luidt: "Indien een uitspraak van de raad inhoudende de opzegging van zijn vertrouwen in een wethouder er niet toe leidt dat de betrokken wethouder zijn ontslag indient, kan de raad besluiten tot ontslag." Een motie van afkeuring wordt vaker gezien als een waarschuwing voor de wethouder. "Wij keuren onder meer de nonchalante houding bij de beantwoording van de vragen af. We zeggen het vertrouwen in de wethouder niet op, maar geven wel een gele kaart. Dus wees gewaarschuwd" zei Muller.  

Martijn Siemes, Burgerbelang

Door het aantal stemmen tegen de motie heeft Sueters deze overleeft. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.