SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Het uitzicht vanaf de Eltenberg.

Wat je weten moet over Landgoed Beekvliet

BARCHEM - Landgoed Beekvliet bij Barchem is een natuurparel in een cultuurhistorisch landschap met akkers, weilanden, bos, singels en een rijke flora- en vogelwereld. Het ademt de sfeer van een plek van vroeger. Boswachters van Natuurmonumenten vertellen je meer over dit prachtige natuurgebied.

Landgoed Beekvliet is een typisch kleinschalig coulisselandschap. Een landschap met veel afwisseling. Na elke bocht kom je als het ware in een ander coulisse, als een soort toneeldecor.

Ook vind je er natte bossen. Die worden in Nederland steeds zeldzamer en heten ook wel broekbos. Ze zijn niet alleen landschappelijk fantastisch, deze bossen hebben ook een hoge natuurwaarde. Zo leven er bijvoorbeeld kleine ijsvogelvlinder, wielewaal en levendbarende hagedis.

Poelen voor de boomkikker

Het is magisch om in de voorjaars schemering het typische kek-kek-gekwaak van de boomkikker opeens te horen. Of om een glimp op te vangen van de gifgroene meester klimmer. De boomkikker hoort bij Beekvliet. Natuurmonumenten zorgt voor een veilig huis. Zo zijn er op Beekvliet extra poelen gerealiseerd.

In het naastgelegen Natura 2000-gebied Stelkampsveld van Staatsbosbeheer zie je hoe het Achterhoekse landschap er vroeger uitzag. Vanaf het vlonder heb je goed zicht op de lager gelegen delen. Een nat gebied met afwisseling van vennen, heischrale- en blauwgraslanden en heide. Langs de rand van het Stelkampsveld liggen op de hoger gelegen delen juist de kampen (oude akkers) door bosranden omzoomd. In het Stelkampsveld komen nog veel zeldzame planten voor, zoals de klokjesgentiaan, parnassia, verschillende orchideeën, spaanse ruiter en wolfsklauwmos.

Lees verder onder de foto...

De Natura 2000-gebieden zijn de top natuurgebieden van Europa, in de zin dat hier veel bijzondere planten en dieren voorkomen. Ook bedreigde soorten. Door deze gebieden extra te beschermen, te verbeteren en met elkaar te verbinden, krijgt de natuur meer kans. Stelkampsveld/Beekvliet is een van de 15 Natura 2000-gebieden in Gelderland.w

Oeroud Achterhoeks landschap

Boswachters van respectievelijk Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die ook prima te combineren zijn. De blauwe route (5 km) start vanaf de nieuwe parkeerplaats op de kruising Enteldijk/Beekvliet. Een route door het fraaie Achterhoekse coulisselandschap.

De gele route (7 km) start vanaf de parkeerplaats aan de Lebbebruggedijk. Deze gaat via het trekveer over de Slinge naar het hart van het gebied, Stelkampsveld. Voor bloeiende orchideeën en andere bijzonder flora, is een bezoek tussen juni en augustus aan te raden.

Alles over de natuur in LokaalLochem

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen van Natuurmonumenten voor LokaalLochem, over de natuur en cultuurhistorie in haar gebieden in en rondom de gemeente Lochem. In de Achterhoek zorgen boswachters van Natuurmonumenten voor 29 natuurgebieden, onderverdeeld in 3 deelgebieden: de Graafschap, Montferland en Winterswijk, met onder andere 11 landgoederen, 3 veengebieden en 4 Natura 2000-gebieden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.