SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Larense Accordeon Vereniging sluit jubileum jaar af met concert

LAREN - Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor de Larense Accordeon Vereniging. De LAV is opgericht op 10 december 1946. Ze bestaan dit jaar dus 76 jaar. Het was natuurlijk de bedoeling om vorig jaar hun jubileum te vieren, maar door Corona was dat niet mogelijk. Het hele jaar door staat in het teken van jubileumactiviteiten. De vereniging wil zich zoveel mogelijk laten zien. Zo traden ze op bij Koningsdag in Laren, waren ze bij de plattelandstocht en hebben ze opgetreden in Huis Verwolde. 

Twee orkesten

De vereniging bestaat uit twee orkesten: het A-orkest en het recreanten orkest.

Het A-orkest staat onder leiding van Frank Sterenborg en telt op dit moment 21 leden. Wekelijks wordt er geoefend in Kulturhus het Kruispunt op donderdagavond. Het orkest heeft een breed repertoire: van licht klassiek tot pop-, musical- en filmmuziek. “Bij een accordeonorkest denken de meeste mensen als vanzelf aan polka’s, tango’s en walsen. Dansmuziek uit met name streken in Oost-Europa, maar wij willen met ons repertoire laten zien dat er veel meer is. En daarmee ook een jongere doelgroep aanspreken.” Aldus Kees Haagen, voorzitter van de vereniging. Zo spelen ze nu bijvoorbeeld filmmuziek uit Schindlers List, Johny be Goode van Chuck Berry en het nummer A Whiter Shade of Pale, dat bovendien door één van de leden gearrangeerd is.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de L.A.V. is er in 1996 een oud-leden orkest in het leven geroepen. Het enthousiasme van deze groep was dermate groot dat dit orkest voortgezet is onder de noemer ‘Recreanten Orkest’. Dit orkest repeteert elke twee weken onder de bezielende leiding van Dinie Zweverink ook in Kulturhus het Kruispunt op de dinsdagavond. In dit orkest spelen, naast de oud-leden, mensen die op latere leeftijd zijn begonnen met accordeon spelen. Ook zij spelen een breed repertoire, van klassiek tot pop. De optredens zijn meestal een muzikale wereldreis waarbij de moeilijkheidsgraad is aangepast aan de spelers. Dit sluit mooi aan bij de wat bredere doelgroep, vandaar dat ze ook vaak optreden bij organisaties zoals verzorgingshuizen en verenigingen. 

Dirigenten

Frank werkzaam als docent piano. Hij dirigeert behalve de Larense accordeonvereniging ook accordeonorkest RAO in Neede en jongerenkoor Cecil te Rietmolen. Vanaf najaar 2011 maakt Frank deel uit van het oprichtingsbestuur van het Segnocollectief, een nieuw samenwerkingsverband van 23 muziekdocenten in de gemeente Berkelland en omstreken. Deze docenten zorgen er samen voor dat er na de sluiting van muziekschool De Triangel toch nog muzieklessen kunnen worden gevolgd. Inmiddels krijgen al zo’n 500 leerlingen muziekles via het Segnocollectief.

Dinie is de dirigente van het recreanten orkest. Muziek, en met name accordeonmuziek, is haar met de paplepel ingegoten: haar vader Jan was jarenlang dirigent van de Larense accordeonvereniging en runde in Lochem een muziekwinkel, welke door Dinie is overgenomen. Naast het dirigeren van het recreanten orkest is zij ook in Lochem actief bij de accordeonvereniging: zij verzorgt hier de accordeonlessen aan de leerlingen en dirigeert ook hier een orkest. Dinie is tevens als docent verbonden aan de Oostenrijkse Michlbauer harmonica school.

Instrument

“Het mooie van een accordeon is dat je in te eentje een heel orkest in de handen hebt. Het instrument biedt veel mogelijkheden. Aan de linkerkant heb je de bas-knoppen, denk aan basgitaar en een slaggitaar. En aan de rechterkant heb je de melodie-toetsen, zoals een klarinet, fluit, viool.” Aldus Dinie Zweverink. “Na de tweede wereldoorlog was de accordeon een erg populair instrument. Mede omdat het een erg toegankelijk instrument is. De populariteit komt met pieken en dalen. Zo zat in de jaren zestig rockmuziek in de lift. Dat kun je wel op een accordeon spelen, maar een gitaar leent zich hier beter voor. Dat is ook wel het moment dat de populariteit van de accordeon bij de jonge generatie afnam. Echter zien we de laatste jaren dat de accordeon weer terugkomt.”Aldus Kees. 

Voorstelling

De vereniging geeft jaarlijks een concert, waarbij met enige regelmaat ook gast-solisten (zang of instrumentaal) worden uitgenodigd. Dit jaar zal het een speciale jubileumvoorstelling worden. De afgelopen maanden heeft Dinie Zweverink op de basisscholen de Prins Willem Alexanderschool en de Branink in Laren les gegeven aan leerlingen. “De kinderen waren erg enthousiast in die lessen, maar dat kun je ook wel aan Dinie overlaten.” Enkele van die kinderen zullen ook een rol krijgen in het jubileumconcert op 13 november. Dit jaar hoeft men geen toegang te betalen, maar mag iedereen een vrije gift doen. Er staan ook een paar verrassingen op het programma, maar daar laat de vereniging zich nog niet over uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.