SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

'Angst voor asielzoekers is nergens voor nodig'

LOCHEM / ZUTPHEN - Vanuit de Lochemse politiek komen verschillende geluiden dat er meer vluchtelingen opgevangen moeten worden in de gemeente. Door alle toestanden in Ter Apel en de oorlog in Oekraïne is de behoefte om mensen te helpen groter geworden. Maar toch lijkt lang niet iedereen in de gemeente daarop te zitten wachten. 

Er heerst veel angst onder Lochemmers voor het opvangen van vluchtelingen. Aan en om de Voorsterallee in Zutphen kunnen ze dat begrijpen, daar werden in 2016 1400 asielzoekers geplaatst. Maar nu - zes jaar later - snappen veel buurtbewoners niet waar ze zich druk om hebben gemaakt. Dat blijkt ook uit onderzoek van het onafhankelijke Bureau Beke. Maar 13 procent van de inwoners verwacht dit jaar negatieve invloeden. Vlak voor de opening was dat bijna de helft van de inwoners. 

Steekpartijen

Een buurtbewoner: "In het begin waren we bang voor veel rottigheid. Dat kwam mede door de verhalen uit de rest van het land. Er zijn wel eens steekpartijen geweest daar. En er werd vaker wat gestolen uit de supermarkt. Maar daar is het eigenlijk ook wel bij gebleven. Voor zover ik weet is niemand lastiggevallen." 

Een buurvrouw mengt zich in het gesprek. Ze wil graag delen dat ze zich ergert aan de tendens op social media. "De media berichtte wel eens over een steekpartij hier. Veel Zutphenaren vonden het dan gelijk nodig om te concluderen dat de vluchtelingen onruststokers zijn. Maar ik snap wel dat de spanningen soms hoog oplopen. Die mensen zitten de hele dag bij elkaar op de huid. Mensen van buiten de wijk moeten niet zo snel oordelen." 

Op de thee 

Een man iets verderop in de wijk maakt geregeld een praatje met de asielzoekers, bij de supermarkt. "Het zijn hele vriendelijke mensen. Ze willen graag wat leren over onze cultuur en onze stad. Tuurlijk merk je soms een cultuurkloofje, maar dat is ook niet vreemd. Wanneer je met respect met ze omgaat, doen ze dat ook bij jou." De man heeft een aantal asielzoekers zelfs thuis uitgenodigd voor een kop thee, vertelt hij trots. 

Dat er in Lochem zorgen zijn kunnen de Zutphenaren zich voorstellen. "Dat was in het begin hier ook zo. En soms heb je het gevoel dat de politiek en de gemeente de buurtbewoners buitensluiten in de besluitvorming. Maar mijn advies aan de mensen in Lochem: zet je hart open en probeer er met een open blik in te gaan", concludeert de Zutphense. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.