SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Lochemse Marloes Groote Haar te zien op tv in Bureau Arnhem

ARNHEM - Hoofdagent Marloes Groote Haar - uit de gemeente Lochem - zal binnenkort niet meer anoniem over straat kunnen. Ze is namelijk te zien in het televisieprogramma Bureau Arnhem van RTL4. Presentator Ewout Genemans loopt mee met de agenten die in Arnhem werkzaam zijn, waaronder Groote Haar.

Hoe ben je vanuit de Achterhoek in Arnhem terecht gekomen?

“Op het moment dat je de politie opleiding afgerond hebt word je door de organisatie ergens geplaatst. Hier heb ik zelf dus geen keuze in gehad. Vaak is dit op een team waar op dat moment onderbezetting is en dus ruimte voor nieuwe collega’s. In mijn geval was dit Arnhem-Zuid. Ondanks dat de afstand woon-werk verkeer wat groter is ben ik wel heel blij met deze plaatsing van destijds. Het team en het werkgebied zijn erg leuk in Arnhem-zuid!”

Hoe was het voor je om je werk te doen, met een camera in je kielzog?

“De eerste draaidagen waren even wennen, we wilden elkaar natuurlijk beter leren kennen. Maar dit ging in het begin al heel vlot. Het was even wat onwennig, maar vrij snel merkte ik de camera niet eens meer op. Ewout en Julian - de cameraman - zijn heel aardige mensen waarbij je, je snel op je gemak voelt!”

Ewout liep eerder mee in Amsterdam, Eindhoven en Den Haag. Deze steden hebben aanzienlijk meer inwoners dan Arnhem. Waarom hoort de stad alsnog thuis in het rijtje?

“Arnhem heeft wellicht minder inwoners dan deze grote steden, maar is zeker niet minder divers. Het Arnhem heeft heel veel te bieden als stad en laat veel verschillende kanten van ons werk zien. Zoals het format van het programma ook al laat zien, wordt er ook goed stilgestaan bij ‘de mens achter het uniform’. Er is vaak genoeg ruimte om nog even terug te blikken op een incident. Ook in Arnhem heersen diverse problematieken in diverse wijken. We hopen dat we hier een beeld van kunnen gaan geven tijdens de afleveringen!”

Hoe reageerde de burgers op een cameraploeg? Ik kan me voorstellen dat het lang niet altijd even gewaardeerd wordt?

“Er wordt verschillend gereageerd. Sommigen vinden het heel erg leuk en vragen zelfs of hun stukje mag worden uitgezonden. Anderen vinden het niet leuk en reageren erg negatief. Ewout is tijdens de opnames zelfs al meerdere keren bedreigd door iemand die niet gefilmd wilde worden. We proberen iedereen altijd uit te leggen dat ons werk gefilmd wordt en niemand herkenbaar in beeld wordt gebracht zonder toestemming. Dit zorgt vaak voor wat meer begrip. Daarnaast weten Ewout en de cameraman, doordat zij al een aantal seizoen hebben meegedraaid, wanneer zij afstand moeten nemen van een situatie. Zij geven ons goed de ruimte om ons werk te kunnen doen.”

Ben je kritisch geweest op de makers? Waren er bijvoorbeeld dingen die van jou niet in de uitzending mochten?

“De afleveringen worden door verschillende disciplines nagekeken en beoordeeld voor het wordt uitgezonden. Voor ons is het echter een verrassing wat er straks op televisie komt. Wij gaan de beelden van te voren niet zien en weten dus niet welke meldingen er wel of niet worden uitgezonden. Dat maakt het voor ons nog wel een beetje extra spannend! Uiteraard kunnen wij, als we ergens echt een vervelend gevoel aan hebben overgehouden, dit wel aankaarten. Hier wordt dan wel rekening mee gehouden.”

Mensen gaan je straks op straat herkennen. Heb je je daar al op voorbereid?

“We bereiden ons daar langzaam een beetje op voor. Ik heb onder andere een werk gerelateerd Instagram account: politie_marloes. Hier volgen al veel burgers mij. Ik deel op dit account al veel over mijn deelname aan Bureau Arnhem. Uiteraard geef ik niet te veel prijs over wat er in de uitzendingen te zien zal zijn, maar ik laat wel zien wanneer wij onze draaidagen met Ewout Genemans hebben. Dus neem gerust een kijkje op mijn account, zou ik zeggen! Toen ik laatst een winkeldief moest ophalen in Kronenburg hoorde ik een jongere zeggen: ‘Hee, daar heb je politie Marloes’! Ik word dus al een beetje herkend, haha. Ik laat het straks op mij af komen. Vanuit de organisatie worden wij hier ook goed in ondersteund en begeleid. Ik denk dat het juist ook op een positieve manier kan werken. Dat je gemakkelijker met de burger in contact kan komen, omdat ze je herkennen van de televisie.”

Bureau Arnhem is vanaf dinsdag 11 oktober wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.