SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Berry en Yvonne verrast met Canadese onderscheiding

LOCHEM - Zondag 11 september vierden Berry en Yvonne, van restaurant Mondani, hun huwelijksdag. Wat oorspronkelijk in kleine kring gevierd zou worden, liep uit op een groot feest en een bijzondere dag. Wat Berry en Yvonne namelijk niet wisten is dat in het grootste geheim vele vrienden, familie en bekenden waren uitgenodigd. En niet omdat het hun huwelijksdag was, maar omdat de eigenaren van het restaurant beide een Canadese onderscheiding ontvingen voor al het werk dat ze de afgelopen jaren voor de Canadese veteranen en hun familie, maar ook de Canadese bezoekers aan Nederland, hebben gedaan.

Compleet verrast

Alles in het restaurant Mondani staalt Canada af. Het is dan ook niet gek dat het restaurant gebruikt wordt als clubhuis voor het Royal Canadian Legion voor vergaderingen en socials. “We waren echt compleet verrast. We wisten nergens van. Schijnbaar hebben ze met de hulp van onze dochter contactgegevens verzameld, maar ook zij heeft niets laten merken. De eerste die binnenkwam was de burgemeester en we vroegen ons al af wat hij kwam doen. Daarna kwamen steeds meer mensen binnen en werd het wel duidelijk dat er iets anders aan de hand was.” Aldus Berry.

Van kelder naar museum

Berry was van jongs af aan al geboeid door de Tweede Wereldoorlog. Door de afkomst van zijn vrouw Yvonne, die uit Canada komt, is de band ontstaan met de Canadese veteranen. Berry heeft door de jaren heen vele Canadese en Britse veteranen mogen ontmoeten en bijzondere verhalen aangehoord. Door de jaren heen heeft Berry een grote privé collectie opgebouwd met van alles uit deze oorlog, wat in de kelder van het restaurant te bewonderen was. In 2019, in de aanloop naar 75 jaar vrijheid, is met deze collectie het Liberation Museum opgericht in de Walderstraat in Lochem. 

Berry en Yvonne hebben de hoge Canadese onderscheiding uitgereikt gekregen door de Canadese Militair attaché, kolonel Marc la Fortune.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.