SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Ceremonie 2 april 2020

De Canadezen komen…. Eindelijk!

ALMEN - Dit had in 2020 al moeten gebeuren, als onderdeel van de herdenkingen en festiviteiten rondom ’75 Jaar Vrijheid Almen’, maar zoals we allemaal weten, was het toen niet mogelijk. De groep wandelaars onder de naam ‘In Our Father’s Footsteps’ blijkt echter niet van opgeven te weten. Ruim twee jaar na dato gaan zij alsnog van start. Onder meer nabestaanden en familieleden van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog leggen (deels te voet) de route af die Canadese troepen vanaf de Duitse grens, bij Megchelen, door de Achterhoek hebben gevolgd. 

Zoals de organisatoren zeggen: “In Our Fathers' Footsteps  is a spiritual, cultural, and educational event that includes walks totaling 60 km, along the routes of the Canadian liberators— together with heartfelt commemorations and joyful festivities. Trace your father’s footsteps. Celebrate our freedom, peace and Dutch friendship. Honour our Second World War Dutch Liberation veterans!

Ontvangst

Op zondagmiddag 11 september tussen half 4 en 4 uur verwachten we de wandelaars in Almen, vanuit het Waliën. Vanaf het zwembad lopen ze voorafgegaan door doedelzakspelers naar het dorp waar we ze samen met, naar wij hopen, vele Almenaren een warm welkom willen geven op het kerkplein. Hier krijgen ze een hapje en een drankje en een optreden van het Almense shantykoor aangeboden en kunnen ze een korte blik werpen op wat Almen te bieden heeft. Zo opent de kerk de deuren voor wie even een kijkje wil nemen.  

Omdat ze dan al een behoorlijke wandeling achter de rug hebben, zullen de meeste wandelaars na een korte pauze al doorlopen naar hotel Ehzerwold, waar ze een aantal nachten doorbrengen. Hiervandaan bezoeken ze een aantal bezienswaardigheden en herdenkingen. 

Fakkelceremonie

Op dinsdagavond 13 september vindt bij het Canadese Monument aan de Dorpsstraat een bijzondere ceremonie plaats ter nagedachtenis aan de 40 Canadezen die tijdelijk op Het Elger lagen begraven. Onder begeleiding van 40 fakkels en de uit Canada gevlogen Remembrance Torch met het vrijheidsvuur lopen de Canadese wandelaars van Ehzerwold naar het monument voor deze herdenking. 

Muziekvereniging Juliana zal een en ander passend muzikaal omlijsten en ook voor de Almense jeugd is een rol weggelegd. Dit laatste om te laten zien dat ook toekomstige generaties Almenaren niet zullen vergeten welke rol de Canadezen hebben gespeeld bij de bevrijding van deze omgeving. Voor deze ceremonie bent u van harte uitgenodigd. Vanwege de beperkte parkeerruimte willen we echter verzoeken om, indien mogelijk, met de fiets of te voet te komen. De ceremonie begint rond half 9, maar het zou fijn zijn als u iets eerder aanwezig bent, voor de wandelaars met fakkels arriveren.  

Meer informatie

Meer informatie over deze unieke wandeltocht is te vinden op www.inourfathersfootsteps.com of de Facebook-pagina In Our Father’s Footsteps. Op de Facebook-pagina 75 jaar Vrijheid Almen en via de ADI delen wij het laatste nieuws over de activiteiten die in Almen plaatsvinden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.