SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Wandschildering ‘Verbonden’ is het meest favoriete kunstwerk

LOCHEM - De wandschildering ‘Verbonden’ van Miel Krutzmann is het meest favoriete kunstwerk in de Buitenkunstverkiezing Oost 2022. Met maar liefst 67,7% van de stemmen heeft het kunstwerk ruim gewonnen. Dit werd zondagochtend bekendgemaakt in het NPO Radio 4-programma De Ochtend van 4.

Presentator Hans Smit sprak met verschillende mensen over het werk. Lees verder onder de podcast...

De Lochemse inwoonster Karin Dekema meldde de wandschildering aan voor de verkiezing. Zij kreeg van de gemeente Lochem een bloemetje. "Ik vind het zo schitterend, omdat het de boer in zijn eigen omgeving is. Tijdens het schilderen ben ik een paar keer wezen kijken. Het is een geweldige binnenkomst", vertelt ze in het radioprogramma. 

Landelijk

De gemeente Lochem bedankt iedereen voor het uitbrengen van zijn of haar stem en het delen van de oproep. Er komt nog een volgende ronde voor de landelijke verkiezing. Ook bij deze ronde hoopt de gemeente op de stemmen van haar inwoners.

Het werk is dus gemaakt door Miel Krutzmann. Radiopresentator Hans Smit belde hem om op NPO Radio 4 hem te feliciteren. "Ik wilde graag iets met de boer doen, vanwege het feit dat het gebouw een opslag is voor voer. Daarom ben ik gaan zoeken naar platen met een boer, waar ik mijn eigen draai aan gegeven heb", legt hij uit.

Enorme opgave

"Ik was zo blij dat het af was, dat ik het een beetje heb weggestopt. Het was een enorme opgave." Want het namelijk een enorm gebouw wat beschilderd moest worden. "We hebben een raster gebruikt, waardoor referentiepunten op de muur staan. Zo hebben we het er recht op kunnen krijgen."

Kunsthistoricus Geert Pruiksma, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, kent het kunstwerk. "Uit verhalen en foto's ken ik het kunstwerk. Het wordt namelijk veel gedeeld op social media." Het is onderdeel van een kunstroute, met allemaal beschilderde silo's. "Miel Krutzmann is zelf op veel plekken actief, met zijn compagnon Telmo Pieper. Het is een vrij bekende kunstenaar en het zijn twee Nederlanders."

Steun voor boeren

Boeren staan vanwege de protesten in de belangstelling. "Dat zou de vele stemmen kunnen verklaren", lacht Pruiksma. Krutzmann beaamt dat: "Ik denk dat de boeren deze steun in de rug wel kunnen gebruiken. Misschien dat mensen daarom op het werk gestemd hebben."

Karin Dekema meldde het kunstwerk aan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.