SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Dat lange saaie stuk is helemaal niet zo saai

LOCHEM - Een lang saai stuk, zo bestempelen de meeste onder ons het fietspad langs de N346. Parallel aan de provinciale weg kun je van de gemeente Lochem naar de gemeente Zutphen fietsen. Wie dit geregeld voor school of werk doet vindt het geestdodend. Onterecht: want eigenlijk is het een prachtig stuk. 

Oké, ik heb voor dit artikel de fiets gepakt op een warme dag. Er is een strak blauwe lucht en een aangenaam briesje. Dan valt zelfs een lelijk industrieterrein nog te romantiseren. Maar wat veel forenzen te fiets niet meer zullen zien, is de prachtige diversiteit aan natuur. Vanaf de binnenstad van Lochem fiets ik naar de IJsselkade in Zutphen toe: 54 minuten volgens de navigatie. Het verlaten van de stad is niet zo heel spannend. Mooi wordt het pas vanaf Golf & Country Club De Graafschap. Het fietspad heeft veel leuke hoogteverschillen en laat je langs bosrijke gebieden slingeren. 

Bijenlandschap

Het eerste wat opvalt is een gebied wat is ingericht voor bijen en andere insecten. Dit ligt aan tussen de Ossenbeltsdijk en de N346. Op een groot informatiebord meldt de internationale Rotary gemeenschap dat bescherming van het leefmilieu hun prioriteit is. De Rotaryclub van Barchem is daarom dit project gestart. Er is een strook ingezaaid met zaden van bloemen die geliefd zijn bij de bijen. Deze zijn op het moment dat ik langsfiets nog niet allemaal uitgekomen, maar toch zijn er al veel insecten te spotten. De leukste easter egg: de achterkant van het informatiebord is een bijenhotel. Dat zie je niet wanneer je in de auto zit. 

Lees verder onder de foto...

Op een gegeven moment zie je duidelijk dat je langs het Grote Veld fietst. De naald- en loofbomen zijn goed zichtbaar en ook erg duidelijk te ruiken. Het is één van de weinige gebieden in de regio waar je nog kunt verdwalen, vertelde Natuurmonumenten eerder in deze krant. De naam Grote Veld lijkt vreemd wanneer je bedenkt dat je voornamelijk langs bos fiets. Maar tot begin 1900 zag het gebied er dan ook heel anders uit. Door de eeuwen heen had de mens het gebied omgevormd tot een groot en uitgestrekt gebied. Het was een ‘groot veld’, bestaande uit heide en waar men vanaf deze plek de kerktorens van Warnsveld, Almen en Vorden kon zien.

Schaapskudde

Aan het einde van Het Grote Veld kon je in het gebied waar de schapen van Schaapskudde De Belhamel geregeld grazen. Ik zie ze niet, maar kan me nog goed herinneren dat ik er eerder nog schattige lammetjes zag lopen. Het grote verschil: toen raasde ik met de auto langs het gebied, nu heb ik op de fiets de tijd om goed rond te kijken. De schapen van de kudde begrazen de heide en zorgen er zo voor dat deze niet dichtgroeit. De naam van de schaapskudde is niet willekeurig gekozen. Een hamel is namelijk een gecastreerd mannelijk schaap. Wanneer je een bel om zijn nek hangt dan heb je dus een belhamel. De belhamel kenmerkt zich als leider van de kudde, degene die de kar trekt. Maar de belhamel is ook tegendraads, ondeugend en gaat buiten de gebaande paden. Iets wat deze schaapskudde erg belangrijk vindt. 

Lees verder onder de foto...

Jesse Sprikkelman.

Dat wij, inwoners van deze regio, het fietspad langs de N346 een lang saai stuk vinden kan niet iedereen begrijpen. Ik tref een stel uit een buitenwijk van Rotterdam, die op gehuurde fietsen de regio aan het verkennen zijn. “Het is hier prachtig! Al die natuur, dieren en schoonheid”, zeggen ze enthousiast. Of ze begrijpen dat mensen, die dit stuk dagelijks fietsen, het saai vinden? “Dat kan ik me niet voorstellen”, zegt één van hen. “Ik denk dat de natuur hier in alle jaargetijden heel erg bijzonder is. Daar moet je toch van blijven genieten?” 

Omstreden kruispunt

De rotonde N346 - Almenseweg geeft aan dat je op de helft van je fietsroute bent. Het is een rotonde met een verhaal. Voorheen was dit namelijk het gevaarlijkste kruispunt van de provincie. Als verslaggever heb ik hier geregeld gestaan, om ernstige ongelukken te verslaan. Auto's knalde hier geregeld op elkaar. En ook fietsers werden zo nu en dan geschept. Er gebeurde zoveel ongelukken dat de provincie besloten heeft om er een rotonde van te maken. In de zomer van 2021 hebben ze daad bij woord gevoegd. Sindsdien zijn hebben er geen grote ongelukken meer plaatsgevonden. Doordat een rotonde auto's laat afremmen is het ook voor de fietser een stuk veiliger. 

Lees verder onder de foto...

De weg richting Warnsveld leidt je langs onder andere Landgoed 't Waliën en diverse mooie bospercelen. Bij De Witte Smid moet je even op je tanden bijten. Hier is het al sinds jaar en dag een enorme rotzooi. Aanhangwagens, auto's en andere dingen staan kriskras geparkeerd, aan beide kanten van de Oude Borculoseweg. Mooi is het verre van. Maar aanhangwagen-kopers zullen daar vast geen moeite mee hebben. 

Politieacademie

Wanneer je een stuk verder fietst ben je in Warnsveld. Daar kom je langs de Politieacedmie. Het pand heet Huis 't Velde. Al sinds 1326 wordt het, voor zover we nu weten, gebruikt. Rond 1597 lieten de eigenaren het huis grondig verbouwen waarbij vrijwel zeker de complete oostelijke vleugel inclusief het achtkantige torentje aan de voorkant is aangebouwd. Waarschijnlijk stammen ook de trapgevels aan de achterzijde uit deze periode. Omdat het huis zich daarmee aan voor- en achterzijde met twee volledig verschillende bouwstijlen presenteert wordt het ook wel 'het huis met de twee gezichten' genoemd. Het huis wordt tegenwoordig gebruikt als conferentie- en studiecentrum door de School voor Politie Leiderschap. In 2006 werd in het park achter het koetshuis de Tuin van Bezinning geopend: een nationaal monument bedoeld om politiemensen te herdenken die tijdens het uitoefenen van hun dienst om het leven gekomen zijn.

In Warnsveld moet je de N346 achter je laten. Je kruist de N348 om daarna in Zutphen aan te komen. Door de mooie historische binnenstad van Zutphen kom je uiteindelijk aan bij de IJssel. En daar trek ik, onder genot van een koud drankje, de conclusie dat het best een mooie fietsroute is. 

Welke onbekende of niet gewaardeerde plek in de gemeente Lochem moeten we volgens jou eens uitlichten? Laat het weten via [email protected]

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.