Boer Gert Mogezomp pleit voor het gebruik van biogas
Gert Mogezomp.

Boer Gert Mogezomp pleit voor het gebruik van biogas

Terwijl veel boeren op de barricades staan denkt Lochemer Gert Mogezomp liever in oplossingen. Hij is druk bezig met zijn biogasproject. Volgens hem zet dat het stikstofprobleem in een ander daglicht. 

Lees verder onder de podcast...

In het buitengebied, aan de Berkel en in de buurt van de Lochemse berg, laat de melkveehouder trots zijn koeien zien. "Het zijn er 110", zegt hij trots. Bang voor de stikstofmaatregelen is hij niet per se. "Ik denk dat het hier wel meevalt. Al ligt iets verderop, richting Barchem, wel een Natura 2000 gebied. Maar ik denk dat wij er niet direct last van hebben." Toch is hij bezig met een oplossing: biogas. 

Voor de industrie

"Met dit project zijn we al een aantal jaar bezig. Er zijn steeds meer boeren die er aan mee willen doen. Nu al 26." Wat het precies inhoud? "Je verzamelt mest in een grote ton. En daar ontstaat dan gas, dat we opvangen. Dit moet dan via een netwerk van leidingen bij het Lochemse industriegebied terecht komen. En daar kan het gebruikt worden." 

Of het het ei van Columbus is, in deze stikstofcrisis, durft hij niet direct te zetten. "Maar het is wel een oplossing om het energieprobleem in ons land op te lossen." Vanwege de biologische oorsprong kan biogas een duurzame energiebron zijn. Door het gebruik van het biogas kan het vrijkomen van methaan worden beperkt.

Protesten

Mogezomp was tijdens de boerenprotesten niet op de barricades te vinden. "Ik ben niet zo van het demonstreren. Vroeger toen ik jong was heb ik wel eens actie gevoerd. Maar het is niet echt mijn ding." Zijn collega's begrijpt hij wel. "Demonstreren is ook wel een oplossing. Zoals bijvoorbeeld die grote actie in Stroe. Toen is het punt wel duidelijk gemaakt. Maar verder denk ik dat je met goed overleg ook heel ver komt."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.