Clown Marco is niet alleen clown, maar ook weldoener

Clown Marco is niet alleen clown, maar ook weldoener

Marco van der Zwart uit Lochem is entertainer. Als clown duikt hij in het welbekende clownspak. Maar ook is hij in te huren als Paashaas, Mickey Mouse, Donald Duck en vele andere bekende figuren. Een nogal bijzonder beroep, vindt hij ook zelf. “Je moet altijd blijven lachen.” Beklemtoont hij. Soms valt er echt niet te lachen, bijvoorbeeld om de oorlog in Oekraïne. Wat Van der Zwart dan doet? Dan schiet hij te hulp. We spreken uitgebreid met hem.

Lees verder onder de podcast...

Wat betekent clown zijn anno 2022?

“Clown ben je niet zomaar, ik vind het prachtig om mensen te zien die het na willen doen. Maar je moet er echt mee opgegroeid zijn anders kun je het vak niet 24 uur volhouden. Een werkdag voor ons betekent gemiddeld drie keer optreden, wanneer je in de tent staat. En als je even geen werk hebt met bijvoorbeeld de corona-crisis dan sta je gewoon stil.”

Wat voor clown ben jij?

“Ik ben overal te vinden, ik doe heel veel kinderfeestjes en verder sta ik in theaters en circussen. Ik reis ook af en toe met het circus mee. Als kleine jongen ben ik begonnen in het Russische staatscircus van Hans Martens met zijn zoon. En die hebben mij de kans gegeven om te groeien en zo ben ik groter geworden.”

Wat is het verschil tussen een kinderfeestje en een circus?

“Het circus is mijn huis daar leef ik 24 uur. In het circus zie je het publiek en die geven je warmte. Maar bij een kinderfeestje zie je de kinderen echt van dichtbij en die geven je dan nog meer warmte.”

Past het circus nog wel bij deze tijd?

“Absoluut! Het circus moet blijven bestaan. Maar er zijn helaas een hoop mensen die niet van dieren houden en de kooien openzetten of de boel afbreken. Ik snap niet waarom het gebeurt, wij willen graag de mensen een plezier doen met een leuke show. Wij vechten iedere dag om het circus te laten bestaan.”

Denk je dat we over 10 jaar nog een circus hebben in onze samenleving?

“Ik durft hier geen antwoord op te geven maar ik hoop dat het circus blijft bestaan.
Alles wordt duurder, dus helaas worden onze kaartjes ook duurder. Iets wat we natuurlijk niet willen. Want we willen dat iedereen plezier kan hebben. Als dat is gelukt ga ik met een goed gevoel naar bed.”

Er zijn een hoop mensen die zo’n kaartje niet kunnen betalen zie je dat vaak?

“Ja, dat grijpt mij echt aan. Ik krijg daarvan een brok in mijn keel, want ik hou niet van onrecht.”

Verder help je ook nog mensen die het moeilijk hebben, kan je uitleggen wat je precies doet?

“Ja dat klopt, dat is begonnen in de corona-crisis in Nederland. Ik ben tijdens Sinterklaas in 2020 begonnen met het verkopen van lootjes. En hoe meer lootjes ik verkocht hoe meer gezinnen ik blij kon maken met een bezoekje van Sinterklaas en Piet. Ik had uiteindelijk 400 euro opgehaald en daar hadden wij materiaal, snoepgoed en cadeautjes van gekocht. Hier konden wij zeventig gezinnen heel erg blij mee maken! Een jaar later deden we het opnieuw en toen hebben we zelfs het dubbele geldbedrag opgehaald.

Dat was nog niet genoeg? Omdat je ook tijdens kerst wat ging organiseren?

“Klopt, we kregen destijds de vraag waarom we niet met kerst hetzelfde deden. En dat vond ik eigenlijk wel een leuke nieuwe uitdaging dus ben ik die uitdaging met volle moed aangegaan. Ik heb toen een boom van drie meter gekocht en die heb ik samen met de buurman mooi aangekleed met lampjes. We hebben er een wensboom van gemaakt. Er werden allerlei leuke cadeautjes uitgedeeld: zoals schoenen van de schoenenwinkel en zelf heb ik kleding uitgedeeld. Ook de oliebollenkraam deed mee, zij hingen kaartjes in de boom zodat mensen daar een zak oliebollen van konden halen.

En toen kwam de oorlog in Oekraïne. Wat deed je toen?

“Dat greep me erg aan. Rusland ging ineens gek doen. Toen besloot ik dat ik die mensen daar moest gaan helpen. Ik heb spullen voor deze mensen ingezameld en dit persoonlijk naar deze mensen toegebracht. Ik zeg altijd: al ben je een mug of een mier ik laat niemand buiten staan in de kou.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.