Horeca zit met handen in het haar

Horeca zit met handen in het haar

Wie een carrière ambieert in de horeca verkeert in een luxe positie: er is keuze uit heel veel banen. Lochemse horeca is dringend op zoek naar nieuw personeel, helemaal nu de zomerperiode voor de deur staat. Door de pandemie kampen ze met een personeelstekort. Wie een blik werkt op een vacaturewebsite ziet veel bekende namen voorbij komen. Zo worden er nog mensen gezocht bij BonAparte, Jan Patat en Sam's Eetcafé. 

Omdat Boetiek Hotel BonAparte tijdens de pandemie gewoon open kon blijven, ze zijn immers een hotel, is het team stabiel gebleven. Toch ervaren ze problemen, meldt Harm Oosting. "Er komen geen reacties op vacatures. Het lijkt wel of er meer vacatures zijn dan mensen." Vooral mensen vinden voor de avondploeg is lastig. "De ontbijtploeg en schoonmaakploeg, daar hebben mensen wel interesse is. Mede doordat dit te combineren is met een gezin."

Vanuit de zorg de horeca in

De reacties die Oosting krijgt van mensen die vanuit de zorg toch weer de horeca ingaan, is dat het echt voldoening geeft. Veel mensen gaan naar de zorg om mensen blij te maken, maar ervaren dit niet in de praktijk. Dat is in de horeca echt anders. "Ja maakt gasten echt blij. Je bent onderdeel van belangrijke momenten en herinneringen zoals feesten en bruiloften. Dat heb je niet op andere werkplekken." Volgens hem is de horeca enorm belangrijk voor de toerisme. “Die willen graag volle terrassen zien in het centrum, en als dat niet het geval is, zullen ze weg blijven. Dat heeft natuurlijk direct effect op de winkels. Maar ook evenementen hebben de horeca nodig. Maar daar is wel personeel voor nodig.”

Ook restaurant De Zessprong hoort thuis in het rijtje, legt Rika Vermeulen uit. "De tekorten leiden er op dit moment toe dat we soms niet alle reserveringen kunnen aannemen. Soms moeten onze gasten ook wat langer wachten. Wij hebben nog geen openingstijden hoeven aan te passen, alhoewel er nu wel een aantal diensten zijn aangepast. Medewerkers die alleen doordeweeks aan het werk waren worden nu ook in de weekenden ingezet." Het personeel wat er is moet hard werken, beklemtoont ze. Ze heeft diep respect "voor de sprongen die onze teamleden soms nemen; om onze gasten goed te kunnen blijven bedienen."

100.000 werknemers getroffen

Meer dan 100.000 werknemers in de horeca verloren in het eerste coronajaar 2020 hun baan in ons land. "De klap van de coronacrisis is absoluut het hardst aangekomen bij de jongeren”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. "Velen van hen verloren hun baan en daarmee ook hun inkomen. Dat effect is bij de 25-plussers veel minder te zien." Veel hebben ondertussen een baan gevonden in een andere sector, waardoor de horeca niet meer op ze hoeft te rekenen. Het is echter niet bij alle restaurants in de gemeente Lochem het geval. Zo meldt restaurant De Babbelaar dat zij geen personeelstekort hebben op dit moment. Ook bij Eetcafé de Hoek is er geen sprake van een tekort aan personeel. “We hebben iedereen in de Coronatijd is dienst kunnen houden, waar we erg blij mee zijn.” Er zijn zelfs wat mensen bij gekomen de laatste tijd. “Mochten we een personeelsuitje willen plannen, dan hebben we een hele bus nog”, grapt eigenaar Willem.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.