SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Wat je moet weten over het Grote Veld

LOCHEM - Het Grote Veld – liggend tussen Lochem en Vorden – is een afwisselend wandelgebied met bos, hei en bijzondere bewoners. Een gebied waar je nog kunt verdwalen. Eyecatcher is natuurlijk de schaapskooi Graafsekamp. Deze biedt onderdak aan Schaapskudde de Belhamel.

Boswachters brengen de weidsheid van het Grote Veld anno 1900 zoveel mogelijk terug, vooral omdat de natuur daar enorm baat bij heeft. Eentonige productiebossen worden omgevormd tot gevarieerde natuurbossen en de heide krijgt meer ruimte.

Bijzondere bewoners

Hier en daar liggen nog enkele geïsoleerde heideveldjes met dop- en struikheide. Doel is om die weer te verbinden en te laten uitbreiden door op strategische plekken te kappen en te plaggen. Dat werkt, want op sommige plaatsen groeit de zeldzame klokjesgentiaan en baadt de levendbarende hagedis ‘s zomers in de zon. De zeer schuwe nachtzwaluw is inmiddels ook in opmars.

De schaapskudde helpt bij het heidebeheer; de schapen grazen ongewenste grassen tussen de heide weg en houden zo de heide gezond en vitaal. Als je geluk hebt, dan kom je de kudde én de herder tegen in het veld. Of boek een ticket voor de Lammetjesdag op zaterdag 26 maart. Doe de wollige-weetjes speurtocht Brammetje het Lammetje of kijk naar een demonstratie door de herder.

Terug in de tijd

De naam Grote Veld lijkt vreemd als je bedenkt dat je voornamelijk door het bos loopt. Tot begin 1900 zag het gebied er dan ook heel anders uit. Door de eeuwen heen had de mens het gebied omgevormd tot een groot en uitgestrekt gebied. Het was een ‘groot veld’, bestaande uit heide en waar men vanaf deze plek de kerktorens van Warnsveld, Almen en Vorden kon zien.

Boeren uit de omgeving lieten hier hun vee grazen en haalden er plaggen voor in de potstal. Met de intrede van de kunstmest verviel dit gebruik en kreeg het gebied een andere functie, namelijk houtproductie. Het overwegend donkere en eentonige naaldbos krijgt door omvorming nu de kans om uit te groeien tot een gevarieerder natuurbos. Door dit type bosbeheer laten bijzondere dieren als de grauwe klauwier zich hier regelmatig zien.

Zelf dwalen door het Grote Veld

Voor elke type natuurliefhebbers heeft het Grote Veld wat te bieden. Elk seizoen heeft zo zijn charme. Wandel de geel gemarkeerde Heideroute van 5,6 kilometer. Of de lange witte wandelroute ‘Velhorst’ van 18 kilometer, Die voert door het Grote Veld en de omliggende landgoederen 't Waliën en Velhorst. Ook ruiters en MTB-ers kunnen genieten van de natuur, wel op de speciaal hiervoor aangelegde paden. Parkeren kan op de parkeerplaats aan Heidepolweg, tegenover zorgboerderij Heidepol.

Alles over de natuur in LokaalLochem

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen van Natuurmonumenten voor LokaalLochem, over de natuur en cultuurhistorie in haar gebieden in en rondom de gemeente Lochem. In de Achterhoek zorgen boswachters van Natuurmonumenten voor 29 natuurgebieden, onderverdeeld in 3 deelgebieden: de Graafschap, Montferland en Winterswijk, met onder andere 11 landgoederen, 3 veengebieden en 3 N2000 gebieden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.