SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Gelderse SP wil steun voor woningeigenaren met smalle beurs bij verduurzaming

REGIO - De provincie Gelderland moet woningeigenaren ondersteunen die hun huis willen verduurzamen. Die oproep doet SP-fractievoorzitter Carla Claassen woensdag bij de begrotingsbehandeling in de Provinciale Staten. “Woningeigenaren met een minder hoog inkomen dreigen tussen wal en schip te vallen: ze hebben geen geld om zelf te verduurzamen, maar komen ook niet in aanmerking voor bestaande regelingen om dit te financieren. Als de provincie echt wil verduurzamen, dan geven we deze mensen een steuntje in de rug.”

Claassen: “De meeste particuliere woningeigenaren kunnen het verduurzamen en isoleren van hun woning, met een subsidie, zelf dragen. Maar er is een groep particuliere woningeigenaren die met veel moeite in het verleden een oudere goedkope woning hebben kunnen kopen. Deze oudere woningen zijn meestal slecht geïsoleerd en de meeste particuliere eigenaren hebben niet de financiële middelen om zelf te investeren in isolatie. De subsidies die er beschikbaar worden gesteld vragen een forse investering vooraf. Lenen is ook geen optie, want bij de daarvoor beschikbare Gelderse regelingen betaal je 1,6-2 % rente. Als je elke maand maar net rond komt kun je geen cent missen.”

De SP roept het provinciebestuur daarom op om met een plan van aanpak te komen om deze groep woningeigenaren te helpen. Claassen: “Dat kan bijvoorbeeld via een renteloze lening, maar dat SP-voorstel heeft Provinciale Staten vorig jaar afgewezen. Wellicht komen ze nog tot inkeer, of bedenkt men een goed alternatief. Dat is nodig, want zowel deze mensen als de Gelderse duurzaamheidsambities zijn er goed mee geholpen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.