Onzekere toekomst voor Gorsselse touwslager

Onzekere toekomst voor Gorsselse touwslager

Albert Steenbergen werkt sinds zijn achttiende bij touwslagerij Steenbergen en is de vierde in de generatie die het bedrijf runt. Hij heeft de zaak overgenomen van zijn vader en heeft veel arbeid en passie in het bedrijf gestoken, maar voor hoelang nog...

In 1920 verhuisde de opa en tevens naamgenoot Albert Steenbergen naar Gorssel. Sinds 1955 staat de Touwslagerij op de plek waar het nu nog steeds gevestigd is, aan de Veldhofstraat in Gorssel. “Ik werkte bij een supermarkt en een boomkwekerij, later besloot ik toch om wat geld te verdienen en bij de touwslagerij te komen werken. Ik zit er nu nog steeds,” vertelt Steenbergen enthousiast.

Van plant tot touw

Als touwslagerij zijn ze gespecialiseerd in natuurvezel, deze vezel van de vlas komt uit Egypte. “De vezels worden gesponnen tot garen, de garens worden getwijnd tot strengen. De strengen worden daarna geslagen tot een touw, vandaar de naam touwslagerij”. Ze doen alles op de ambachtelijke manier, “met tollen en strengen is dit proces erg intensief en kost het veel energie”. Er wordt ook nog gebruik gemaakt van een lijnbaan die achter het gebouw ligt. Dit is een 180 meter lange lijnbaan, waar het touw geproduceerd wordt.

Het touw wordt vervolgens verwerkt tot klimtouwen en klimnetten en verkocht aan groothandelaren, bedrijven maar ook particulieren. Sport is de grootste afnemer, ze leveren ook aan bedrijven die gymnastieklokalen inrichten. ‘’Sinds 2009 maken we ook touw voor kunst en design, van het handgeslagen touw worden interieurproducten gemaakt’’ vertelt Steenbergen.

Onzekere toekomst

“Generatie op generatie is het goed gegaan met de touwslagerij, maar nu gaat het helaas wat minder merk ik”, benadrukt de touwslager teleurgesteld. “Voor mijn dochters is ook niet verstandig om hierin te stappen en dat snap ik”. Vooral financieel is het moeilijk het hoofd boven water te houden. “Ik koop voor vier euro touw in en het kost me twee uur frustratie om die dingen te knopen, maar bij de goedkopere winkelketens betaal je maar een paar euro.” Ze zijn een soort speciaalzaak onder het touw. ‘’Dat maakt het ook lastig om tegen dit soort bedrijven op te boksen in deze tijd.”

De touwslagerij richt zich, naast het produceren van touwen, ook op rondleidingen. Ze hebben een museum met gereedschappen, machines en producten die ze verkopen. Geïnteresseerden kunnen voor een lage entreeprijs in de wereld van het touw duiken.

Schepen

Touw van touwslagers werd vroeger veel gebruikt voor de tuigage van zeilschepen. Touwslagerijen kwam je dan ook volop tegen in havensteden. Veel steden kennen straten waarvan de naam aan deze voormalige functie herinnert, bijvoorbeeld de Lijnbaan in Rotterdam, de Lijnbaansgracht in Amsterdam, de Lijnbaanstraat in Groningen, de Touwslagersdreef in Maastricht, de Lijnbaanstraat en de Lijndraaiersstraat in Oostende en de Reeperbahn in Hamburg.

 | Mike van der Meij / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.