SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Glutenvrije Piet in Zutphen een paar jaar geleden.

Glutenvrije Piet komt naar Lochem, voor kids met een glutenallergie

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Bij de intocht van Sinterklaas in Lochem loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee. De Glutenvrije Piet, gestart in 2017 en landelijk een groot succes, is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Het hulpje van de Sint voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.

In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen).

Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in Barneveld, Beekbergen, Eibergen, Elburg, Elst, Gameren, Lochem, Neede, Nieuwaal, Nijmegen, Rheden, Velp en Zaltbommel zal daarom dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije kruidnoten uitdelen.

Kinderen met een coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten van Conzenza die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van twee kinderen met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie in 2017.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Harm Seubring sprak Glutenvrije Piet in 2019 in Zutphen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.