SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Jeroen Hoffman voor Poelier 't Voske.

Lochem maakt kennis met wild vlees: 'Er is zoveel lekkers'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Wild vlees is erg populair rond de feestdagen, maar wanneer is wild nou het lekkerst en op welke manier moet het bereidt worden om de ultieme smaak te ervaren? Poelier Hoffman van `t Vöske  laat u het wild ontdekken. In een proeverij wil hij erover vertellen.

Het wild vlees op de kaart te zetten, dat is het doel van de proeverij. “Ik wil de mensen graag kennis laten maken met wild en wil daarbij ook een workshop geven.” De achterhoek is al vrij bekend met het wild eten, door het echte jagen op dieren. ”Alleen zijn er nog genoeg aspecten van wild wat ze nog niet kennen, en die wil ik graag aan ze laten proeven.”

Als men aan wild denkt, dan komt vaak vooral de herinnering van vroeger naar boven. Oma met een heerlijk stuk vlees zonder de kersttafel. Tegenwoordig is wild voor veel mensen onbekend en vooral de wijze van bereiding. Met de proeverij wil de poelier laten zien wat er allemaal is en hoe maak je dit nu op de beste manier klaar. Als deskundige op dit gebied kunnen ze op een leuke manier nu mensen kennis laten maken met dit speciale stukje vlees.

Wat is wild?

Wild vlees is vlees dat van wilde dieren komt, denk hierbij aan: herten, rendieren, zwijnen of haas. Deze dieren hebben in vrijheid geleefd en hebben zelf hun eten gezocht. Het vlees is exclusief, vandaar dat het op een speciaal moment en manier gegeten moet worden.

“Hoe kleiner een wild dier is, hoe sterker de wild smaak, vertelt de fijnproever”. “Je moet beginnen met een hert en uiteindelijk eindigen met een haas. Op die manier bouw je het op, en ervaar je de smaak en intensiteit beter.”

De proeverij

De proeverij vindt plaats op zaterdag 16 oktober tussen 11:00 tot 17.00 uur bij Poelier `t Vöske in Lochem. Op de parkeerplaats bij de ingang wordt het wild voor je klaargemaakt op de winterse barbecue. In het gebouw geeft Poelier Jeroen Hofmann je een kijkje achter de schermen, hier geeft hij workshops hoe je het beste wild kan klaarmaken. Zo leer je hoe je als een professional wild kan bereiden, en doe je meteen inspiratie op voor de feestdagen.

De tempratuur ligt nog te hoog, vindt de poelier. “Het zou fijn zijn als het wat kouder wordt, je krijgt dan ook echt de sfeer van een winterbarbecue.” Die bestaat onder meer uit het grillen en bakken van Côte de boeuff, Bavette, kip en andere vleestypes. “Je krijgt eveneens te zien hoe kleinere hapjes bereid worden. Ook laten we je zien dat een kalkoen prima kan worden bereid op een winterbarbecue, dit door middel van slowcooking.’’

Naast de workshop en winter barbecue is ook Cor Bernard er namens Cider Drinks en zuster Evie is aanwezig voor de toetjes. Aangevuld door Rob Finster van Wijnimport Lochem en Ellis van Holland namens het Holland Kaas Centrum. Het moet een kruising worden tussen een proeverij en een open dag. “We willen graag laten zien wat we allemaal kunnen.’’ 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.