SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Lochem verliest busverbinding met Deventer

  •  Omreizen voor reizigers
  •   13 oktober 2021
  •  
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Buslijn 56 tussen Borculo en Deventer wordt per direct opgeheven. Reizigers, waaronder scholieren en studenten, moeten vanaf december via Zutphen reizen.

Het Vervoersplan 2022 laat zien dat er een hele hoop gaat veranderen rond Lochem. Sinds jaar en dag rijdt lijn 56 tussen Deventer en Borculo. De bus volgt voor een groot deel de route van provinciale wegen langs en door de kernen Epse, Harfsen, Laren, Lochem en Barchem. "25 jaar geleden was lijn 56 een sterke en snelle lijn met veel reizigers naar onderwijsinstellingen in Deventer", aldus Arriva.

Door de toenmalige treinknoop in Deventer werd aansluiting geboden op alle treinen in alle richtingen: alle treinen vertrokken toen rond dezelfde tijd. De afgelopen jaren zijn er diverse ingrepen geweest op gebruikte wegen waardoor de snelheid en daarmee aantrekkelijkheid van deze lijn fors is 100 procent verslechterd. Zo is op diverse plekken de snelheid teruggebracht.

Aantal reizigers afgenomen

"Naast de toename van rijtijd is hierdoor 85 procent ook het comfort voor reizigers sterk 80 procent verminderd. Door deze negatieve ontwikkelingen is het aantal reizigers op 75 procent lijn 56 met ruim 15 procent afgenomen." Reizigers moeten nu omrijden via Zutphen. Wat betekent dat ze 30 procent meer moeten betalen. Dit geldt overigens niet voor studenten, want die hebben een gratis studenten-ov-kaart.

In Berkelland zijn er zorgen over het verdwijnen van de buslijn. Gemeentebelangen heeft schriftelijke vragen gesteld. "Er zijn veel scholieren en studenten die vanuit Berkelland naar Deventer op school gaan. De rechtstreekse verbinding vervalt, scholieren moeten straks in Zutphen overstappen van de bus naar de trein. Wij verwachten dat dit, naast het ongemak vanwege een langere reistijd en overstap, ook hogere kosten met zich meebrengt."

Download hier het Vervoersplan 2022

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.