Gemeente gaat plaatsen van laadpalen versnellen

Gemeente gaat plaatsen van laadpalen versnellen

  •  Ruimte voor duurzaamheid
  •  30 september 2021
  •  

De vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s in de regio groeit. Daarom gaat de gemeente Lochem het plaatsen van laadpalen samen met zestig andere gemeenten in de regio versnellen. Dit doet zij door het plaatsen en onderhouden van de laadpalen gezamenlijk aan te besteden.

In alle kernen van de gemeente Lochem zal het aantal elektrische auto’s toenemen. Daarmee groeit ook de behoefte aan laadpalen. Om het plaatsen van laadpalen te versnellen, doet Lochem mee aan een regionale aanbesteding voor Oost-Nederland. Voor deze aanbesteding werken gemeenten uit de provincies Gelderland en Overijssel samen. Wethouder Eric-Jan de Haan (verkeer): “Het is mooi dat we als Oost-Nederland de handen ineen slaan. Zo kunnen we een passend antwoord geven aan de snel toenemende behoefte aan laadpalen.”

Groene stroom en een gunstig laadtarief

Deelname aan de aanbesteding heeft als voordeel dat de gebruikers een gunstig laadtarief krijgen aangeboden. Ook kunnen ze hun auto opladen met groene stroom. Nu zijn er vele aanbieders van laadpalen. Door samen te werken krijgt straks één partij het recht en de plicht om laadpalen te plaatsen in de publieke ruimte.

Sterke groei verkoop elektrische auto’s

De verkoop van elektrische auto’s groeit sterk. Het Klimaatakkoord gaat uit van 1,9 miljoen auto’s op stroom in 2030. Voor de gemeente Lochem zijn dit in 2030 bijna 5.000 elektrische auto’s. De prognose is dat er in onze gemeente in 2025 287 laadpunten nodig zijn en in 2030 543 laadpunten. Het aantal laadpalen is lager dan het aantal auto,s omdat niet voor elk elektrisch voertuig een paal nodig is. Een laadpaal kan meerdere laadpunten bevatten, vergelijkbaar met een stekkerdoos met meerdere stopcontacten.

Genoeg laadpalen op straat nodig
Omdat niet iedereen een eigen oprit of garage heeft, zijn er ook voldoende laadpalen op straten nodig. Het plaatsen gebeurt op aanvraag van een gebruiker. Nieuw geplaatste laadpalen leveren informatie over hoeveel ze gebruikt worden. Dit biedt inzicht of het nodig is om meer palen te plaatsen. Zo versnellen we het plaatsen van laadpalen.

De aanbesteding heeft een looptijd van 3 jaar en 10 jaar voor het exploiteren van de laadpalen. De aanbesteding gaat volgend jaar zomer in.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.