SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Sjef van Hoorn.

Ondernemer Sjef van Hoorn wil de gracht in ere herstellen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Ondernemer Sjef van Hoorn woont op steenworp afstand van de Lochemse gracht. Hij loopt er geregeld met plezier langs, maar hij wil wel graag iets veranderd zien. Samen met vele Lochemers wil hij dat de gracht in ere hersteld wordt.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Sjef van Hoorn. Lees verder onder de podcast...

"De gracht kan mooi worden doorgetrokken van de zuiderwal naar de oosterwal. Dan ligt de gracht voor driekwart om Lochem heen. Dat is pure winst”, zegt hij enthousiast. Ooit is een deel van de gracht gedempt. Dat moet weer opengemaakt worden volgens de ondernemer. "In die tijd liep een grote weg rechtdoor Lochem heen. Dat wilden ze niet, waardoor de gracht dicht moest. In dat tijdsbeeld snap ik het. Nu willen ze verkeer juist weer uit de stad hebben, daar kun je op deze manier werk van maken."

Politiek

Van Hoorn heeft zijn plan al op meerdere plekken neergelegd, waaronder bij de provincie en het Waterschap Rijn & IJssel. "Ik heb nooit wat van ze gehoord." Dat vindt hij jammer. "Want het leeft zo erg bij de bevolking.” Een universiteit heeft ooit eens onderzoek gedaan naar het plan, maar ook daar is weinig mee gedaan. Hij gaat geregeld in gesprek met partijen die er wat aan kunnen doen. “Als de gemeenteraad nou eens zegt dat ze het willen komen we al een stuk verder."

Enthousiast laat hij foto’s zien. Deze tonen hoe het er vroeger uit heeft gezien. "Ook heeft een kunstenaar een plaatje gemaakt hoe het er in deze tijd uit zou zien. Dat is toch prachtig!” Waar zijn obsessie voor de gracht vandaan komt? “Het is zo typerend. Muzikanten en andere bekende mensen maken vaak PR-foto’s aan de gracht, omdat het zo mooi is. Niet alleen hier, in het hele land."

Voordelen

De laatste tijd is er steeds meer wateroverlast. De gracht in ere herstellen zou hier ook nog eens goed voor zijn. “Ze zeggen dat mensen hun tegels uit de tuin moeten halen”, weet Van Hoorn. "Maar dit heeft veel meer impact.” Logisch: er ontstaat veel meer ruimte waar het water heen kan. Ook zou het volgens de ondernemer veel meer toerisme trekken. “Mensen vinden dat mooi!"

Van Hoorn zet zich al lange tijd in voor de stad. Hij wil Lochem graag op de kaart zetten. Niet alleen met de grachten, hij beheert ook vrijwillig de plezierhaven in het Twentekanaal.

Hoe het vroeger was.

Hoe het zou moeten worden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.