SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Mart de Ridder (25) lijsttrekker voor Zutphense SP

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De 25-jarige Mart de Ridder wordt de lijsttrekker voor de SP in Zutphen voor de campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Dat hebben de leden unaniem besloten op de ledenvergadering. "Het is een eer om de club in de campagne te mogen aanvoeren", zegt De Ridder.

De Leestense Mart de Ridder raakte al vroeg politiek betrokken. Hij werkte als vakkenvuller bij een supermarkt in Zutphen. Toen hij een vaste aanstelling zou krijgen werd hij op straat gezet. "Ze vonden me te duur. Ze wilden goedkopere en dus jongere vakkenvullers. Ik wilde wat doen aan die oneerlijkheid. Zo kwam ik bij de SP terecht." De Ridder is sindsdien actief lid voor de SP. Hij voerde actie voor een nachttrein, tegen huisjesmelkers en organiseerde met succes een groep huurders in Noordveen. 138 huurders kregen als gevolg van die acties met terugwerkende kracht verlaging van hun huur.

In 2018 was hij de hoogste nieuwkomer op de SP kandidatenlijst. Hij zette zich in de gemeenteraad in voor een eerlijker en goedkoper afvalbeleid en voor verhoging van het minimumloon. Afgelopen week nog wist hij de gemeenteraad achter een SP voorstel voor het openhouden van de verloskunde-afdeling in het ziekenhuis te krijgen.

Woningnood

De Ridder noemt de aanpak van de wooncrisis het belangrijkste thema in de verkiezingscampagne. "Ik ben 25 jaar en woon noodgedwongen nog bij mijn ouders. Ik ben toe aan een plek voor mijzelf, en ik kan mij voorstellen dat mijn ouders daar inmiddels ook wel aan toe zijn, maar er is simpel geen woning te vinden die ik kan betalen. Wat voor mij geldt, geldt voor honderden andere Zutphenaren. Ons leven staat op pauze, omdat we geen woning kunnen vinden. En als we wél het geluk hebben dat we een woning kunnen huren of kopen, dan houden we steeds minder geld over, omdat woonlasten stijgen. De wooncrisis slaat hard toe in Zutphen en daar moet eindelijk een echte, fundamentele oplossing voor komen."

Met Mart de Ridder vervolgt de SP haar traditie van jonge fractievoorzitters en lijsttrekkers. In 2015 werd Mathijs ten Broeke fractievoorzitter, destijds ook 25 jaar. Hij werd in 2018 lijsttrekker en daarna wethouder. In datzelfde jaar werd de destijds 27-jarige Nils Müller fractievoorzitter. Daarmee gaat de SP in tegen de trend van vergrijzing van de politiek. "We zijn gewoon een hele toffe club," aldus De Ridder, “met goede analyses, fundamentele alternatieven en met het energie en het enthousiasme daar de strijd voor aan te gaan. Dat werkt aanstekelijk en dat spreekt jongeren aan. En we zijn ook gewoon een gezellige club, dat helpt ook.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.