SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Jongeren uit de regio kampen met woningnood: 'Wij willen naar Amsterdam of Nijmegen, maar dat is zo duur'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

WARNSVELD - Een betaalbare woning vinden is bijna onmogelijk in deze tijd. Zelfs in onze regio, waar wonen relatief goedkoop is, vliegen de prijzen door het dak. Hoe moeten we dat oplossen?

Harm Seubring peilt de meningen op straat. Lees verder onder de podcast...

Een middelbare scholier: "Veel mensen verhuren hun woning. Investeren vind ik niet kunnen. Mensen maken er veel winst op." Zijn klasgenoot vult aan: "De woningmarkt wordt duurder. Ik wil naar Amsterdam of Nijmegen, maar dat is heel duur."

800 euro huur?

Wat ze dan willen betalen voor een woning in een grotere stad? "Het liefst 800 euro voor een groot appartement", zegt hij. "Dat krijg je niet", lachen zijn vrienden. Een twintiger: "Iedereen betaalt teveel. Moet je dan voor mensen zonder huis de prijs ineens naar beneden doen? Het was voor mij ook lastig twee jaar geleden."

Een andere voorbijganger heeft wel een idee: "Er moet meer ruimte komen voor bouwen in het buitengebied. De overheid moet ook investeringen doen om wonen mogelijk te maken." Een man schets een kanttekening daarop. Hij is "bang dat jongeren dat niet willen. Zij willen in de stad wonen, maar daar is alles vol."

Voorstel gemeenteraad

De lokale politiek wil het graag lokaal oplossen. PvdA, SP, Stadspartij en GroenLinks hebben het initiatief genomen om aan de Gemeenteraad van Zutphen een voorstel te doen voor meer betaalbare woningen in Zutphen. Het voorstel is gericht op de bouw van meer goedkope woningen, maatregelen tegen prijsopdrijving en meer ruimte voor bewonersinitiatieven.

Jasper Bloem (PvdA): "Een groep mensen dreigt nu volledig buiten de boot te vallen op de Zutphense woningmarkt. Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. En met de stijgende woningprijzen dreigt een koopwoning voor starters onbereikbaar te worden. Terwijl we jonge gezinnen juist nodig hebben om onze voorzieningen zoals scholen en sportclubs in stand te houden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.