SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Harm Seubring peilt de meningen op straat.

Duurder parkeren en hogere belasting: moeten Zutphenaren cultuur betalen?

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Er moet extra geld komen voor de Zutphense cultuursector. Dat heeft de gemeenteraad eerder dit jaar bepaald. Maar waar moet dat geld vandaan komen? Mogelijk gaan de gemeentelijke belastingen omhoog én wordt parkeren in de stad duurder.

Harm Seubring peilt de meningen op straat. Lees verder onder de podcast...

Dat blijkt uit een voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Die kregen van de opdracht om een potje geld van driehonderdduizend euro te vinden. Maar omdat je een euro maar één keer kunt uitgeven, moet het bij elkaar gesprokkeld worden. Het geld is bestemd voor de lokale cultuur, bijvoorbeeld voor de bibliotheken of filmhuis Luxor.

Binnenharken of bezuinigen

Door de benarde financiële situatie van de gemeente, moet er geld worden binnengeharkt of moet er nog harder bezuinigd worden. Het college heeft meerdere opties bedacht, die gecombineerd op de drie ton kunnen uitkomen.

Eén optie is om meer geld binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het verhogen van de onroerende zaakbelasting (OZB). Een stijging van 2,5 procent levert genoeg op, maar door de inflatie komt de totale stijging voor inwoners volgend jaar dan uit op 4 procent. "Het voordeel van deze maatregel is dat het eenvoudig is in te voeren", schrijft de gemeente. "Het nadeel is dat de OZB de laatste jaren al vaker is gestegen."

Duurder parkeerkaartje

Een serieuze optie van de gemeente is ook om de parkeertarieven in de stad omhoog te gooien. Waar je nu 1,70 euro per uur betaald, zou dat dan straks bijna 1,80 euro zijn. "Het parkeren in de stad wordt dan duurder", legt het college uit. "Parkeren in Apeldoorn is dan nog steeds duurder, maar in Deventer is het juist goedkoper."

Bezuinigen is ook nog een optie, mogelijkheden zijn er in de begroting van Jeugd, waar diverse zorgtaken onder vallen. Ook kan het budget waarmee de coalitieakkoord-doelen worden gefinancieerd omlaag. Een laatste optie is om de reserve van de parkeergelden, die worden gebruikt voor verkeersprojecten, leeg te halen. Echter levert dat niet genoeg op voor de benodigde drie ton.

De gemeenteraad moet nog een oordeel vellen over de manieren van geld verkrijgen. Het verhogen van de OZB zou het meest simpel zijn, maar een combinatie met de verschillende opties is ook mogelijk.

Het geld is onder meer bestemd voor het Luxor Theater.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.