SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Lochem gaan handhaven op controle coronapas in horeca

LOCHEM - Horecagelegenheden in de gemeente Lochem kunnen een bezoekje van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) verwachten. Ze gaan actief handhaven op de controle van het coronatoegangsbewijs, ook wel de coronapas genoemd.

Dat betekent slecht nieuws voor Restaurant en Spelerij de Witte Wieven en Hotel Witkamp. Zij hebben publiekelijk toegegeven dat ze niet gaan controleren op het toegangsbewijs. "Wij gaan er vanuit dat de sectoren zich aan de maatregelen houden. Waar nodig zullen wij deze maatregelen handhaven op basis van de aangepaste tijdelijke regeling maatregelen COVID-19", legt woordvoerder Hetty Vaatstra uit.

Haar uitleg gaat verder: "Wij, inwoners, ondernemers en gemeente, hebben de verantwoordelijkheid om de pandemie verder in te dammen en er voor te zorgen dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft." Vanaf 25 september is het verplicht om horeca-gasten te vragen naar hun toegangsbewijs, die bestaat uit een QR-code. Als ze gevaccineerd, getest of hersteld van corona zijn mogen ze naar binnen, anders niet.

Ondersteunen

Vaatstra: "Met de sectoren die gaan werken met het coronatoegangbewijs gaan wij in gesprek om te kijken hoe wij ze hierin kunnen ondersteunen." Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten, zodat zij extra toezichthouders kunnen inzetten voor handhaving van coronatoegangsbewijzen. Demissionair premier Mark Rutte waarschuwde in de laatste persconferentie dat horecagelegenheden gesloten kunnen worden als ze niet goed controleren op de coronatoegangsbewijzen.

Witkamp Laren weigert mee te werken aan de controle. "Al anderhalf jaar heeft onze sector veel klappen ontvangen. Wij houden onze rug recht en met ons topteam slaan wij ons er doorheen. Wij hebben al die tijd geprobeerd om ons zoveel mogelijk aan de regels te houden, maar er is een grens en die is nu bereikt", leggen ze uit. "Het is niet aan ons om bij de ingang politieagent te gaan spelen."

Harm Seubring vroeg op straat wat mensen van de regels vinden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.