SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Peter van Belzen van Jones & Jones.

Mensen blijven geld uitgeven in de winkelstraat: 'Ze hebben flink kunnen sparen'

ZUTPHEN - We kunnen weer meer geld uitgeven bij restaurants, op evenementen, de energierekening gaat omhoog en op koopkracht gaan we er nauwelijks op vooruit. Alle ingrediënten om te denken dat mensen in de binnenstad minder geld gaan uitgeven. Maar volgens ondernemer Peter van Belzen, eigenaar van kledingwinkel Jones & Jones, valt dat reuze mee. 

Jesse Sprikkelman in gesprek met Peter van Belzen. Lees verder onder de podcast...

"Je merkt dat er sinds eind mei een stijgende lijn is in aankoop. Toen was het begin van de vakanties. Mensen hebben dubbel geld ontvangen. De vouchers van hun vorige vakantie zijn uitbetaald en ze hebben nieuw vakantiegeld ontvangen. Daardoor besteden ze dus meer."

Sparen

Maar die vakantie is voorbij en het normale leven herpakt zich weer. Toch merkt Van Belzen dat mensen hun uitgavenpatroon niet veranderen. "Mensen hebben kunnen sparen omdat hun uitgavenpatroon minder was. Ze konden niet uiteten of uitgaan. Ze hebben daarom een centje achter de hand gehouden."

De energierekeningen gaan omhoog en de koopkracht blijft hangen. Maar daar merken de kledingwinkels weinig van. "Ik denk dat je supermarkten dat vooral merken. Dat mensen goed kijken wat ze daar uitgeven." Waarom Nederlanders kleding blijven kopen, ongeacht hoe hun portemonnee eruitziet? "Ze voelen zich daar goed bij. Ze kunnen zelfverzekerd over de straat."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.