SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphens politiebureau doet niet mee aan inzamelactie van wapens

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Jongeren kunnen binnenkort hun wapens inleveren bij de politie, zonder daar een straf voor te krijgen. Ruim 200 gemeenten doen mee aan de inzamelweek. Echter kun je op het politiebureau van onze regio, die aan de Houtwal in Zutphen, niet terecht met je wapens.

Jongeren uit de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen zullen een stukje moeten reizen om hun wapens in te leveren. De dichtsbijzijnde politiebureaus die meedoen zijn die aan de Storminkstraat in Deventer en aan de Europaweg in Apeldoorn. De politie benadrukt wel dat mensen hun wapens altijd mogen inleveren, wanneer ze spijt van de aankoop krijgen. "Dat kan ongestraft. Het is strafbaar als je met een mes op zak op straat loopt", legt een woordvoerder uit. 

Tijdens de campagne 'Drop je knie en doe wat met je life' worden jongeren ontmoedigt om wapens bij zich te dragen. Bij alle deelnemende politiebureaus kun je je steekwapens inleveren, bij sommige is het ook mogelijk om vuurwapens in te leveren. De campagne is een gezamenlijk initiatief van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Stiletto tot schilmes

Grapperhaus: "Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt."

Dekker voegt daaraan toe: "Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit."

Het politiebureau van Zutphen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.