SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Musea Zutphen en Regionaal Archief Zutphen doen mee aan Open Monumentendag

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Op expeditie door een duister depot. Archeologische vondsten ontdekken. Tijdens Open Monumentendag komend weekend hebben het Erfgoedcentrum Zutphen en de erfgoedpartners een uniek programma samengesteld – interessant voor jong en oud.

Archeologische monumenten

Op zaterdag 11 september staat de ArcheoHotspot bij de Musea Zutphen. Binnen de archeologie zijn er namelijk ook monumenten: archeologische monumenten. Dit zijn plekken waar vaak bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan en die zijn belangrijk voor onze geschiedenis. Deze vondsten worden door archeologen gedocumenteerd: waar is het gevonden, wat is het, waar is het van gemaakt en hoe oud is het? Bijzondere vondsten worden ook nagetekend. Wil je leren (en zelf proberen) hoe dat gebeurt? Kom dan langs bij de ArcheoHotspot op 11 september.

En er is meer te zien bij de Musea Zutphen tijdens Open Monumentendag: beide musea – Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak - zijn op 11 en ook op 12 september ook geopend, van 11.00 tot 17.00 uur. De Musea Zutphen zijn gevestigd aan ’s Gravenhof 4.

Expeditie Tadama

In het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat 13 kun je beide dagen, 11 en 12 september, op ontdekkingsreis met de negentiende-eeuwse archivaris Tadama door het duistere depot. Ontdek bijzondere documenten uit die tijd en laat je naam bijschrijven in het oude archief.

Je ziet tijdens de expeditie ook hoe het archief vroeger én nu werkt, hoe documenten veilig worden bewaard en hoe oude zegels worden schoongemaakt. Én je komt meer te weten over het middeleeuwse gebouw, dat vroeger onder andere een gasthuis was.

Op andere dagen is het archiefdepot een echte burcht: niemand mag er zonder toestemming van de archivaris in. Niet dat er grote geheimen opgeslagen zijn, integendeel, de archieven zijn immers openbaar. Toegang tot het archiefdepot is beperkt, zodat de archieven goed op orde blijven en de stukken vooral niet in de war raken. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling om zomaar archiefstukken mee te nemen, want dat leidt alleen maar tot verlies en onvolledige archieven. Tijdens de expeditie mag je voor één keer alleen het depot in. Helemaal alleen… of is er toch nog iemand?

Het Regionaal Archief Zutphen is tijdens Open Monumentendagen geopend op zaterdag én zondag, 11 en 12 september, van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.