SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Wethouder Van Zeijts en een van de winnaars van de kleurwedstrijd openen het verslokaal in Eefde.

Verslokaal geopend in Eefde: ‘Er is beweging gaande in de landbouw’

  •  Producten uit de regio
  •   07 september 2021
  •  
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

EEFDE - Steeds meer mensen kiezen bewust voor producten uit de eigen omgeving. Burgerboerderij De Patrijs in Eefde maakt daar dankbaar gebruik van.

In het Lochemse dorp is een zogenoemd Verslokaal geopend. Dit bestaat al op andere plekken in het land Toen een groep Eefdenaren achter het bestaan hiervan kwam, werden ze enthousiast. Zij zochten zelf naar leden en met een groep vrijwilligers organiseerden ze de bouw en de komst van een verslokaal in Eefde.

Zaterdag opende de Lochemse wethouder Henk van Zeijts het nieuwe verslokaal aan het marktplein. "Dit initiatief draagt bij aan de beweging die gaande is in de landbouw", sprak hij enthousiast, doelend op de boeren die willen overstappen naar een meer duurzame landbouw.

Afhaallocaties

De boerderij is hard op weg een gangbaar melkveebedrijf met honderdzestig koeien aan de Hengeloseweg in Vorden over te nemen. "Dit willen we transformeren tot een natuurinclusief, ecologisch gemengd bedrijf met zeventig koeien. Onze producten willen we verkopen aan mensen uit de directe omgeving, die lid worden van de boerderij. Daarvoor realiseren we een aantal afhaallocaties in omliggende kernen. Zo hoeven onze leden niet altijd naar de boerderij te komen, maar kunnen zij in het eigen dorps- of stadscentrum hun boodschappen ophalen: heel gemakkelijk en superduurzaam", aldus Johannes Regelink van Burgerboerderij De Patrijs.

Er zijn al verslokalen in Zutphen, Vorden en nu ook in Eefde. Leden kunnen daar met een app zeven dagen per week terecht voor hun versproducten uit de omgeving.

Geld

In totaal is vijf miljoen euro nodig voor het project. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen, is een coöperatie opgericht die 500 deelcertificaten van elk 1000 euro uitgeeft. Wie zich inschrijft, ontvang een certificaat en wordt hiermee deelgenoot en mede-eigenaar van de burgerboerderij. Meer dan 375 certificaten zijn inmiddels uitgegeven.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.