SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Hobbyisten brouwen bier in oude kazerne: 'Al onze ingrediënten halen we lokaal'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

EEFDE - Bij de oude Detmerskazerne in Eefde is nog volop leven in de brouwerij. Letterlijk zelfs, want een groep mannen maakt er hun eigen bier. Het zogenoemde Markebier. 

Jesse Sprikkelman in gesprek met Hen van Kasterop. Lees verder onder de podcast...

"Vijf jaar geleden kwam ik in Eefde wonen en wilde hier toch iets gaan doen", aldus de gepensioneerde Hen van Kasterop. Samen met andere bierliefhebbers zijn ze het Markebier begonnen. "Langzaam groeide het uit tot een club van vijftien vrijwilligers."

Investeren

Groot geld valt er niet te verdienen in het speciaalbier. "Iedere hobby kost geld. Door alle ervaring die we hebben krijgen we wel wat vlees op de botten." Het geld komt niet op de rekening van de brouwers. "Dan starten we gelijk wat anders. We investeren het gelijk weer in andere producten."

De verschillende biertjes die ze maken zijn te verkrijgen bij campings, winkels en bed & breakfasts. Het belangrijkste van hun product? "We doen alles biologisch en halen alles lokaal. Wensen om groot te worden hebben we niet. Uitbreiden willen we natuurlijk wel, maar het is belangrijkste dat we de huur kunnen betalen."

Productie

De heren maken verschillende bieren. Zoals een trippel, witbiertje, bokbiertje en meer. De productie wordt volledig gedaan in de oude kazerne. In de ruimte die ze huren brouwen ze het bier, ze laten het er rusten en zorgen dat de flesjes schoon zijn. De koele kelder staat vol met flesjes bier die klaar zijn voor verkoop.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.