SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Lowlands-doeken te zien in kerk: 'Het begon allemaal in de underground-scene'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Kunstenaar Jan M. Verburg toont de komende tijd zijn bijzondere werken in de Grote Kerk in Lochem. Het zijn de werken die tussen 1993 en 2003 alle bezoekers van het festival Lowlands in Biddinghuizen ontvingen. "Maar in deze kerk staat het ook erg mooi", beklemtoont de maker van de expositie The Gate of the Lost Paradise.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Jan M. Verburg. Lees verder onder de podcast...

Tien meter hoge doeken tonen Napoleon, Elvis Presley, koningin Beatrix, Muhammed Ali, Brigitte Bardot en Beethoven. Verburg geeft sporadisch exposities en blijft het liefst op de achtergrond. "Ik vestig liever de aandacht op mijn werk, niet op mijzelf. Ik heb geen hiërarchie", aldus de 72-jarige kunstenaar uit Deventer

Dertig doeken

In de jaren dat de Lowlands-poort vol hing met zijn doeken heeft hij er veel gemaakt. "Het begon met vier doeken. In tien jaar tijd heb ik er elk jaar een paar bijgemaakt. Uiteindelijk had ik er een stuk of dertig! In de kerk hangen er nu vijftien." De afbeeldingen zijn inmiddels legendarisch geworden, net als de iconen die hij voor het evenement schilderde.

Lees verder onder de foto...

Jan M. Verburg

In de kerk past het erg goed, beklemtoont hij. "De doeken hebben een soort boogvorm die perfect de dialoog aangaat met de glas-in-loos-ramen van de kerk. Het zijn eigenlijk geschilderde glas-in-lood-ramen." Er is een logische reden waarom de expositie in Lochem is. "In Lochem was ooit het eerste popfestival van Nederland. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot Lowlands. Het is daarom bijzonder dat deze oude doeken terug zijn in Lochem. De cirkel is weer rond"

Wie de afgelopen jaren naar Lowlands is gegaan heeft de kunstwerken niet gezien. "Na tien jaar is het overgenomen door de digitale generatie." Hij voelt niet de behoefte ze weer op het festival te hangen. "Je moet niet nostalgisch terugverlangen. Juist nu is het losgekoppeld van het festival."

Discoteek RoXY

Waar zijn idee voor de doeken vandaan komt? "De allereerste maakte ik voor de RoXY-discoteek in Amsterdam. Dat was de hipste underground-disco in Amsterdam. Ik zat toen in die scene en maakte de eerste decoraties voor ze. De directeur van Lowlands wilde ze toen gebruiken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.