SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Provincie en gemeenten doen onderzoek naar nieuwe fietsroute tussen Deventer en Zutphen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - De provincie Gelderland gaat samen met gemeenten Deventer, Lochem, Zutphen en de Fietsersbond onderzoek doen naar een veilige fietsroute (F348) tussen Deventer en Zutphen. Op zo’n route hebben fietsers naast meer ruimte vaak ook voorrang. Voor jongeren die in één van de gemeenten op school zitten, of mensen die met de fiets naar het werk gaan, moet dit een uitkomst bieden. 

De provincie: "Tijdens het onderzoek kijken we naar het onderhoud en mogelijke knelpunten van de provinciale weg (N348) tussen beide steden. Daarbij is de maximum snelheid op de weg tussen Eefde en Gorssel een belangrijk aandachtspunt." Ze zoeken naar een oplossingen die veilig zijn voor alle weggebruikers en aanwonenden. "Het moet ook aantrekkelijk zijn voor fietsers én de leefbaarheid van de omgeving goed doen."

Ze noemen het een grote uitdaging omdat er beperkte ruimte is langs de rijbaan en ook het landelijke karakter van de omgeving een rol speelt. Rond de zomer van 2022 besluiten de samenwerkende partijen óf en waar de fietsroute F348 komt. Tussen Eefde en Gorssel zijn er twee varianten: langs de provinciale weg of door het buitengebied. Ook kijken ze welke maatregelen zeaan de provinciale weg tussen Deventer en Zutphen gaan uitvoeren, waaronder de inrichting van het wegvak Eefde-Gorssel.

Twee varianten

Er worden twee fietsroute varianten verder onderzocht. De ene is een fietsroute geheel langs de N348. De andere is een combinatieroute die deels langs de N348 loopt en deels door het landelijk gebied tussen Gorssel en Eefde gaat. Bij dit vraagstuk worden resultaten van eerdere inspraak en de onlangs verschenen CROW-notitie over fietsstraten buiten de bebouwde kom meegenomen.

Langs de N348 tussen Zutphen en Epse richt het onderzoek zich op knelpunten op de weg, het fietspad of in de berm en op de maatregelen die daarvoor genomen kunnen worden. Onderdeel van dit onderzoek is welke maximumsnelheid op het wegvak Eefde-Gorssel gaat gelden. "Een eerdere proef met een verlaagde maximumsnelheid van 60 kilometer per uur leverde positieve resultaten op, maar ook vragen over de bijbehorende weginrichting. De uitvoering van eventuele maatregelen staat gepland in 2023", leggen ze uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.