SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Een hoofdkantoor, artsenpraktijk of kerk: Lochem krijgt uniek kantorenterrein

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Hij staat er nu nog wat verloren bij, de oude villa aan de Goorseweg in Lochem. Maar straks bruist het daar. Het gebied moet over een paar jaar een hoogwaardig kantoorpark worden, genaamd ‘Stijgoord’. Het complex wordt zo’n zeven hectare groot.

Lochem kent al meerdere bedrijventerreinen, maar niet in deze vorm. “Veel bedrijven willen zich niet in een woonwijk vestigen, en ook niet op een industrieterrein”, legt Cor Bernard van de gemeente Lochem uit. “Daarom is dit gebied aangewezen voor, wat wij noemen, representatieve kantoorgebouwen.” Slechts twee hectare van het zeven hectare grote gebied wordt volgebouwd.

Selectieve keuze

Stijgoord is nu nog vrij leeg. De oude karakteristieke villa staat er, en daarnaast is een tijd geleden een moderne parkeergarage uit de grond gestampt. “Een ondernemer heeft de oude villa gekocht en verbouwd deze tot kantoorpand”, aldus Bernard. De gemeente gaat over de rest van de kavels, maar is erg kritisch op wie het wil kopen.

“We hebben al verschillende ondernemers afgewezen. Bijvoorbeeld ééntje die een loods wilde plaatsen met daarin een kantoor. Daarvoor is Stijgoord niet bedoeld. We verkopen de grond pas definitief als de bouwvergunning rond is.” Daardoor weet de gemeente wat er gebouwd gaat worden, en kan dat niet misgaan.

Perfecte locatie

Volgens Bernard is de locatie perfect geschikt voor een modern kantorenpark. “Lochem is niet alleen één van de mooiste woongemeenten van Nederland, maar je kan er ook mooi werken. We hebben veel groen en een historische binnenstad met hotels en restaurants. Dat is erg handig voor bedrijven die mensen willen ontvangen.”

Vanaf het nieuwe kantorencomplex ben je ook snel op de snelweg A1, je hebt toegang tot Twente en toegang tot verder in de Achterhoek. “En je hebt ook nog snelle toegang tot het wereldwijde internet, met de aanwezige glasvezelverbindingen.”

Kantoor, praktijk of een kerk

Wat voor bedrijven er precies op het terrein komen, weet Bernard niet. “Dat ligt aan de geïnteresseerden. Maar denk bijvoorbeeld aan dienstverlening, een kinderopvang, (tand)artsenpraktijk of misschien zelfs een kerk. Zelfs dat zou kunnen.”

Lochem is tamelijk uniek met het nieuwe kantorenpark. “Landelijk zijn er maar weinig van dit soort kantoorterreinen. Reguliere bedrijven horen in Lochem thuis op de bedrijventerreinen, wie zijn bedrijf aan huis wilt kan terecht op de Hanzeweg en straks kunnen kantoren terecht op Stijgoord.”

Tot nu toe zijn er al drie percelen verkocht, en over twee wordt gepraat. “Omdat we kritisch zijn heeft het ook geen haast. Het mag best vijf jaar duren voordat het vol is. We gaan voor kwaliteit, en niet voor kwantiteit.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.