SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De regenboogvlag op het stadhuis.

Zutphense sportverenigingen kwamen niet opdagen op LHBTI-bijeenkomst

ZUTPHEN - Het lijkt alsof sportverenigingen in Zutphen nog in de vorige eeuw leven, bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tijdens het bespreken van het plan van aanpak van de LHBTI+ initatiefgroep gooide CDA-raadslid Karin van Wamel een schokkend feit op tafel.

Van Wamel organiseerde meermaals Café Inclusief, om over dit onderwerp te praten. "Tot onze grote schrik kwam niemand van de besturen van sportverenigingen die we uitgenodigd hebben opdagen. We kregen reacties van sportverenigingen waar gezegd werd dat ze geen LHBTI'ers in hun vereniging hebben." Statistisch gezien is het onmogelijk, ziet ook de CDA'er. "Het zegt wel genoeg over hoe erover gedacht wordt. Daar is nog veel werk te verzetten helaas." Haar boodschap rondom het plan van aanpak: "We wensen het college sterkte en succes met het uitvoeren van het plan van aanpak."

Hand in hand

Café Inclusief was volgens Van Wamel wel een goede zet. "Het besef drong langzaam door bij aanwezige ambtenaren en collegeleden dat het nog niet zo vanzelfsprekend was dat mensen geaccepteerd worden, dat veiligheid niet vanzelfsprekend is en dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen van hetzelfde geslacht hand in hand over straat kunnen lopen in Zutphen."

De combinatie LHBTI+ en sport lijkt niet vanzelfsprekend. Voornamelijk jongens durven vaak niet uit de kast te komen op hun sportclub, mede omdat er vaak met gerelateerde woorden wordt gescholden op de voetbalvelden. Ze zijn er ook bang dat hun teamleden erachter komen, blijkt uit onderzoek van de podcast De Schaduwspits. In meisjesteams lijkt het daarentegen weer een stuk makkelijker te gaan. 

De NOS sprak met voetballers...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.