SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Thijs Wieggers

Tientallen trekkers voor rechtbank Zutphen om boer Thijs Wieggers te steunen

ZUTPHEN - Boeren hebben woensdag actie gevoerd voor de rechtbank in Zutphen. Melkveehouder Thijs Wieggers vocht namelijk zijn bekeuring aan, die hij kreeg omdat er een bijeenkomst op zijn land werd gehouden in coronatijd. De rechter heeft besloten dat hij de boete niet hoeft te betalen. 

Lees verder onder de video...

Een grote groep boeren van de actiegroep Voll Gas hielden op 5 mei een actie voor 75 jaar vrijheid op het land van Wieggers. Echter mochten er op dat moment geen bijeenkomsten gehouden worden, waardoor hij een boete van 1000 euro opgelegd kreeg. "En dat terwijl wij rekening hielden met de coronamaatregelen. Iedereen hield afstand en bleef in de buurt van z'n trekker", legt hij uit. "Het was een hart onder de riem voor heel Nederland. Dat is gelukt, maar daar denkt het OM anders over."

Geen boete

De rechter heeft hem schuldig bevonden aan het organiseren van een verboden bijeenkomst. Echter krijgt hij geen boete, omdat de politie daar had moeten ingrijpen. "Ik vind u strafbaar, maar de politie was op een vroeg moment op de hoogte. Dan hoor ik de politie zeggen: we konden niet meer ingrijpen. Dat vind ik een onzinargument", zegt de rechter. 

Jesse Sprikkelman in gesprek met Thijs Wieggers, Albert Markerink (FDF) en een andere boer. Lees verder onder de podcast...

De gemeente sloot uit voorzorg de Martinetsingel af voor verkeer. De trekkers konden zo voor de rechtbank parkeren, het andere verkeer had er weinig hinder van. Wieggers was blij met de steun van alle boeren. "Het is fijn dat ze me komen steunen. De actiegroepen kwamen met het idee en ik vind het wel mooi."

'Meten met twee maten' 

Namens Farmers Defense Force was Albert Markerink. "Enigszins snappen we wel dat ze niet op prijs stelde dat we daar met zoveel mensen aanwezig. Aan de andere kant mochten diezelfde week honderden mensen door een Zweedse timmerfabriek heen struinen. Een actie waarbij veel afstand werd gehouden, in de buitenlucht, wordt het afgestraft. En dat voelt als meten met twee maten."

Een boer die meedoet aan de actie: "We strijden voor het recht. Het is flauwe kul dat hij naar de rechtbank moet. Dat is niet te geloven." Volgens hem blijven de boeren in actie komen. "Vandaag strijden we voor het onrecht en morgen weer voor het voedsel."

Wat als de rechter Wieggers de boete wel had laten betalen? "Dan komt er één appje in de appgroep en dan is deze betaald. Maar het is niet de bedoeling dat we ons neerleggen bij besluiten waar we het niet mee eens zijn", aldus Markerink.

De Martinetsingel stond vol met trekkers.

Een agent legt vanuit een hoogwerker de huisregels uit.

Thijs Wieggers vlak voordat hij de rechtbank binnen ging.

Verslaggever Jesse Sprikkelman (l) in gesprek met een boer (r)

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.