SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

De regio staat vol met minibiebs. Hier kun je ze vinden

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Zo af en toe kom je er eens een tegen: een kastje langs de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen. Deze zogenoemde minibiebs schieten als paddestoelen uit de grond. Maar waar kun je ze allemaal vinden?

In de gemeente Zutphen kun je er 31 vinden, in de gemeente Lochem zijn er achttien en in de gemeente Brummen zes. Doordat liefhebbers hun lijstjes samenvoegden ontstond er een adreslijst met in totaal 180 locaties in en rondom Deventer en Zutphen. Wij hebben die in de LokaalGelderland-regio in een overzichtelijke kaart gezet voor je. 

Lees verder onder de kaart...

Initiatiefnemer Bastiaan Mokkink: "Ik vond dat deze roerige tijd toe was aan iets positiefs en begon een minibieb, later gevolgd door deze lijst met locaties. Door lezen kunnen mensen even tot zichzelf komen en kinderen halen hun corona-leesachterstand in."

Daarnaast vindt Mokkink het zonde dat net als in de modebranche overtollige boeken in de versnipperaar gaan. "Die haal ik op en fietsvrijwilligers verspreiden ze vervolgens in de hele regio bij andere minibiebs. In feite doen wij wat supermarkten doen met voedselbanken."

Meer door corona

Er ontstonden de laatste maanden veel minibiebs omdat door corona en bezuinigingsrondes bibliotheken, boekenwinkels en kringloopwinkels tijdelijk of definitief de deuren sloten. "Ook passen minibiebs in de trend om niet te hebben maar te ‘delen."

“Je kan het vergelijken met apps als Peerby, waar je de grasmaaier of de boormachine van onbekenden kan lenen”, stelt Mokkink. "Of een platform als Buurauto.nl, waar je een auto deelt met de buren. De minibieb speelt in op deze duurzaamheidstrend. Want waarom zou je een boek na een keer lezen niet doorgeven aan een ander?"

Sociale functie

De boekenkastjes hebben ook een sociale functie. Soms is het onbedoeld een ontmoetingsplek in de wijk. "Je ziet in buurten dat mensen elkaar weer eens zien, of zelfs voor het eerst ontmoeten. Ook organiseren minibieb-eigenaren samen gezellige boekenlunches in de voortuin bij hun bieb."

De minibieb is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Dit soort vitrinekasten langs de weg vind je inmiddels overal. Er bestaan geen (ongeschreven) wetten en regels. De biebs worden gemaakt van oude nachtkastjes of caviahokken, zodat een uit de kluiten gewassen ‘literair vogelhuisje’ ontstaat. Ook zie je in Nederland buurtbiebs in de vorm van een oude telefooncel, caravan of zelfs een pipowagen. Als je maar samen zorg draagt voor een plek waar iedereen gratis boeken kan ruilen, lenen of doneren. Voor en met elkaar dus.

3.000

Er zijn zo’n 3.000 minibiebs in Nederland. Het merendeel is van burgers, terwijl je de grotere minibiebs vaak treft bij scholen, wijkgebouwen, zorginstellingen, artsenpraktijken, horeca en supermarkten. Check maar eens sommige filialen van van winkelketens.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.