Brummen gaat dak sporthal vol leggen met bijna 300 zonnepanelen

Brummen gaat dak sporthal vol leggen met bijna 300 zonnepanelen

Zoveel mogelijk daken vol zonnepanelen: dat is waar de gemeente Brummen naar streeft om zoveel mogelijk groene energie op te wekken. De Brummense gemeenteraad gaf afgelopen donderdag dan ook akkoord op de investering die nodig is om het dak van sporthal De Bhoele in Eerbeek vol te leggen met 296 zonnepanelen.

In het kort: 

  • Verduurzamen moet in het kader van het klimaatakkoord
  • Brummen krijgt subsidie vanuit SDE++-regeling 
  • Wethouder Inberg: 'Dit project is een hele mooie besparing'

De zonnepanelen zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen dat nodig is om de sporthal te verduurzamen. Zo worden onder meer ook de gevels en het dak (extra) geïsoleerd en wordt er een warmtepomp met vloerverwarming geplaatst. Over twee weken starten de eerste werkzaamheden. De verwachte oplevering is januari 2022.

Vier gebouwen verduurzamen

Met deze maatregelen is de start van het verduurzamen van in totaal vier gebouwen in de gemeente een feit. De andere gebouwen zijn de sporthal en het zwembad Rhienderoord in Brummen, het Werkfitcentrum in Eerbeek en het gemeentehuis in Brummen. Het is de bedoeling dat het energieverbruik van deze gebouwen door de maatregelen in 2023 flink verlaagd is.

De verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed draagt bij aan de verplichtingen uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat de CO2-uitstoot van gemeenten in 2030 met 49 procent verminderd moet zijn en in 2050 zelfs met 95 procent. Verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg is blij met deze stap: "We willen af van fossiele brandstoffen als aardgas en dieselolie. Zo moeten we klimaatverandering tegengaan." 

De wethouder gaat verder: "Veel inwoners en bedrijven leveren al hun bijdrage door bijvoorbeeld hun woning te isoleren of zonnepanelen op hun dak te plaatsen. De gemeente doet dit natuurlijk ook. Deze verduurzaming betekent voor de Bhoele ongeveer 80% minder CO2-uitstoot. Dat is een hele mooie besparing!"

Voor deze zonnepanelen is vanuit de SDE++-regeling een subsidie verleend, die de kosten van het van de zonnepanelen grotendeels dekt.

In veel weilanden liggen ook zonnepanelen. Daken lijken een beter alternatief...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.