SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Kans op zware regen- en onweersbuien

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Vanavond is het nog lange tijd zomers tot tropisch warm en het koelt maar langzaam af. Als de zon rond 22 uur ondergaat is het nog 28 tot plaatselijk 30 graden. Het eerste deel van de avond verloopt zo goed als droog en het is ideaal om bijvoorbeeld buiten te eten of de wedstrijd van het Nederlands elftal te bekijken. Pas in de tweede helft van de avond neemt vanuit het zuiden de kans op regen- en onweersbuien toe.

Vannacht trekken vanuit het zuiden enkele stevige buien over. De meeste buien zijn voor het westen en midden van het land, maar ook bij ons in het oosten en Lochem is een enkele bui niet uitgesloten. Bij deze buien is kans op onweer, hagel, windvlagen en veel regen in korte tijd. 

Vrijdagmiddag kan het heel misschien zeer lokaal tot een tornado komen. Zo'n zware windhoos is volgens het KNMI "niet helemaal uitgesloten".
Het meteorologisch instituut houdt voor vrijdagmiddag rekening met het ontstaan van zogeheten supercellen, dat is het zwaarste type onweer. Dat kan ontstaan als de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijken van die in de onderlaag. Als de warme opstijgende luchtstroom en de koude dalende stroom tegen elkaar in gaan draaien, ontstaat een 'mesocycloon' (een draaiend stormgebied met een doorsnee van enkele kilometers), die weer kan leiden tot een tornado. Een supercel kan urenlang actief blijven en gaat gepaard met zware regen en hagel, windstoten en veel bliksem.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.