SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen gooit Schupstoel op de schop, maar mist kans voor openbaar toilet

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De Schupstoel in de binnenstad van Zutphen gaat dit najaar flink op de schop. Van het inmiddels wat kille plein, wordt een gezellige plek gemaakt. Maar nu de gemeente de kans heeft een openbaar toilet te realiseren, benutten ze die kans niet.

In het kort: 

  • Zutphen gaat de Schupstoel opnieuw inrichten.
  • Al lange tijd wordt er gevraagd om een openbaar toilet voor dames en mindervaliden.
  • Er is niet goeg ruimte op de Schupstoel.

Wil je naar het toilet in Zutphen? Dan moet je je kans grijpen bij een (horeca)ondernemer. Een fatsoenlijk openbaar toilet is er niet. Op de Schupstoel komt tijdens de uitgaansuren wel een zogenoemde 'urilift' naar boven, waar de mannen hun behoefte kunnen doen.

'Mensen moeten plassen'

Bij het ontwerp voor de vernieuwde Schupstoel komt dan ook de vraag naar boven: "Waarom pakken jullie niet de mogelijkheid om een openbaar toilet te maken", reageert iemand op het plan. "Neem de waterput dus wat letterlijker en doe niet alsof mensen niet hoeven te plassen als er geen toilet is."

Volgens verantwoordelijk wethouder Annelies de Jonge is er simpelweg niet genoeg ruimte op het plein. "Een toilet dat geschikt is voor dames en mindervaliden neemt meer ruimte in beslag. Het is op de Schupstoel simeplweg te krap." Op papier is de ruimte er misschien wel, maar "dan krijg je alleen een plein met toiletten. Je gunt de Schupstoel meer dan alleen het hebben van een openbaar toilet."

Herinrichting

De vernieuwing van het gebied begint dit najaar en moet voor Koningsdag volgend jaar klaar zijn. De waterput wordt een centraler punt op het plein met bankjes. Mensen die hun fiets willen stallen moeten dan uitwijken naar het begin van de stad.

Wel is er meer ruimte voor groen en recreatie. Er is plek voor een terras voor de horeca en er komen openbare bankjes.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.