SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Rijinstructeur Henny: ’Er moet wat aan de verkeersveiligheid in Zutphen gebeuren'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De verkeersveiligheid in Zutphen moet verbeterd worden. Daarvoor pleiten rijinstructeur Henny Leenen en voormalig raadslid Mathieu Jaspers. Het kruispunt van de Gerard Doustraat en de Jan Vermeerstraat is het meest aansprekende voorbeeld.

Jelle Seubring in gesprek met rijinstructeur Henny Leenen. Lees verder onder de podcast...

Gevaarlijk kruispunt

Daar is het al vaker misgegaan, en plaatste de gemeente zelfs bordjes 'gevaarlijk kruispunt'. "Dat is leuk, maar het kruispunt is niet gevaarlijk. Die doet niets, daar gebeuren geen enge dingen als er niemand komt", vertelt rijinstructeur Leenen. "Maar de mensen maken het gevaarlijk. Dat is een stukje mentaliteit." Jaspers woont vlakbij het kruispunt, waardoor hij zich ook inzet voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Vroeger stonden er verkeerslichten op het beruchte kruispunt. Die zijn enkele jaren terug weggehaald als verkapte bezuiniging. De Gerard Doustraat lokt bijna uit om te hard te rijden, denkt de rijinstructeur. "In een verblijfsgebied is landelijk bepaald dat je er 30 km/u mag. Mijn leerlingen rijden soms ook te hard, omdat de weg zo breed is. Mensen die een rijbewijs hebben, hebben geen rijinstructeur naast zich om erop gewezen te worden."

Het moet fout gaan

Zelfs bij een relatief lage snelheid van 30 km/u, is de reactietijd soms nog te lang. Leenen: "Je weet nooit wanneer er een kind oversteekt, er staat geen bordje." Desondanks wil hij niet alles afschuiven op de automobilist. Hij ziet veel fietsers die de verkeersregels niet kennen, en dus gevaarlijk zijn op de weg. "Als zij door rood fietsen, is dat wel hun eigen schuld."

De Zutphense rijinstructeur is al jaren bezig om de onduidelijke situaties in de gemeente aan te kaarten. "Je hoort vaak dat er geen geld is, of dat er gewoonweg iets niet veranderd wordt. Je hebt een verantwoordelijkheid naar je inwoners. Het moet vaak jaren duren. Moeten er dan eerst een paar kinderen worden doodgereden?"

Leenen zou graag zien dat de gemeente een prioriteitenlijst maakt, en dan zodra er geld is daarmee aan de slag gaat. "Niet alles hoeft tegelijk te gebeuren, maar er moet wel ergens begonnen worden." Zo'n lijst zou opgesteld moeten worden samen met inwoners, de hulpdiensten en rijschoolhouders. "Wij hopen dat er door dit plan in de toekomst veiliger kan worden deelgenomen aan het verkeer door de inwoners van Zutphen en Warnsveld."

De parkeerplaatsen bij de Wibra belemmeren het zicht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.