SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Tochten in Zutphen tegen de corona-maatregelen: 'Er zijn zoveel meer slachtoffers'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Petra Ottenhof uit Warnsveld vindt de corona-maatregelen maar niks. Om dat duidelijk te maken organiseert ze geregeld demonstraties in Zutphen. Er worden tochten gelopen om stil te staan bij "de slachtoffers van de maatregelen", zegt ze.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Petra Ottenhof. Lees verder onder de podcast...

"Het zijn tochten voor verbinding en vrijheid. Nu het langer licht is hebben we er paraplu-tochten van gemaakt. In het begin deden we het in het donker met fakkels." Ze worden steeds populairder. In het begin liepen er weinig mensen mee, nu zijn het er gemiddeld ruim zeventig. "Bij de meest recente liepen er ruim 130 mensen mee", beklemtoont ze.

Jongeren en ouderen

Wie die slachtoffers van de maatregelen zijn?" Dat zijn mensen die heel erg eenzaam zijn geworden. Je hebt ouderen die in het bejaardentehuis zitten maar ook eenzame jongeren. Zij hebben geen normale jeugd meer. Thuis zitten ze achter hun laptop en kunnen niet uitgaan en reizen. Er zijn dus zoveel meer slachtoffers."

Zelf is ze ondernemer, dus ze kent de gevolgen van het virus. "Mijn bedrijf ligt er al een jaar uit. Maar dat vind ik niet zo belangrijk! Voor mij is de toekomst belangrijk. En daar hoort de afstand en de mondkapjes niet bij. Zo wordt het een kille samenleving."

Lees verder onder de foto...

De tocht door Zutphen.

De tochten worden geregeld gelopen in Zutphen. Ottenhof heeft het opgezet. "Daarvoor liep ik mee met stille tochten. Maar ik wil niet stil zijn. Niemand merkt er dan wat van." In december 2020 organiseerde ze een witte pakken-protest. Iets waar veel mensen van schrokken. Dat was ook de bedoeling, legt ze uit. "We wilde confrontatie."

'Er gaan altijd mensen dood'

In de supermarkt draagt ze geen mondkapje. Ook schud ze handen en houdt ze van mensen uit haar omgeving geen afstand. Dat zou iedereen moeten doen, is ze van mening. "Er moeten veel minder maatregelen zijn. Er gaan altijd mensen dood. Dat zal nu niet veranderen. Mensen moeten sterker worden en zorgen dat ze in vorm blijven."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.