SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Musea mogen weer open: 'deze expositie wacht al sinds begin april'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ALMEN - Vanaf zaterdag 5 juni mogen de musea weer open en kan de nieuwe tentoonstelling van Museum Staal, ‘Kom voor en blijf!’, eindelijk worden bezocht. Begin april stond museum STAAL in de startblokken voor de opening van een nieuwe tentoonstelling, maar de deuren bleven gesloten. 

Sinds mensenheugenis is de hond onze trouwste vriend. Als waak- en verdedigingsdier, veedrijver, jacht- en hulphond op velerlei terrein. En tegenwoordig vooral als gezelschapsdier. Museum STAAL toont al deze facetten op een speelse manier. Startend bij de oervoorvader van de hond, de wolf, worden een aantal thema’s in deze tentoonstelling doorlopen. Natuurlijk de jacht, als belangrijk cultuurgoed in de Achterhoek, het Kooikerhondje en andere honden van de familie Staring, het omgaan met het verlies van je trouwste vriend, maar ook de hond als hulp.

Uitgangspunt is het schilderij van de jonge Staring met hond, een Kooiker-achtig hondje. Bij de dichter Staring en zijn familie, heeft de hond altijd een belangrijke plek ingenomen op het landgoed waar zij woonden, als jachthond en gezelschapsdier. Er is zelfs een hondeneiland op het landgoed.
A.C.W. Staring schreef een grappig, maar ook gruwelijk gedicht over twee honden. Het Kooikerhondje is door een oudtante van de huidige bewoonster van het landgoed de Wildenborch opnieuw geïntroduceerd in Nederland. En Jennine Staring, die kinderboekenauteur is, schreef een boek over haar hond Binke.

Honden uit Almen

Museum STAAL staat midden in het dorp Almen en ook in deze tentoonstelling speelt Almen een rol. We laten de mooiste ommetjes in Almen en omgeving zien, door middel van foto’s van honden en hun baasje (allen vrijwilligers van het museum), gemaakt door Geert de Groot.

Dit alles wordt prachtig geïllustreerd door de originele hondenportretten uit het beroemde boek Braaf van Rien Poortvliet. Zo’n 75 werken zijn van Tiengemeten, waar het Rien Poortvlietmuseum is gevestigd, naar Almen gekomen.

In de mand

De kinderzolder is speciaal ingericht voor de hondenbaasjes van de toekomst. In grote hondenmanden met lekkere kussens kunnen kinderen een hondenverhaal lezen en misschien leest er wel een kaboutertje mee.

Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840). STAAL is geen gewoon museum, het is een Staring-ervaring: Als bezoeker voel je de liefde voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek van verleden tot heden. Voel de romantiek, hoor de muziek en luister naar de gedichten en de verhalen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.